BELANGRIJKE ENQUÊTE: recuperatie van roerende voorheffing op dividenden – om dubbele belastingheffing te vermijden

Heel wat VFB leden zijn misnoegd wanneer ze het dividend van buitenlandse aandelen ontvangen. Ze worden er immers twee keer op belast namelijk de lokale inhouding en op wat rest vervolgens de Belgische voorheffing van 30%. Dubbelbelastingverdragen kunnen de buitenlandse bronheffing minderen maar het blijft een fiscaal kluwen. Welke documenten heb je nodig? Via welke broker kan wat? ....
VFB ijvert al decennia voor een oplossing. Biedt Europa eindelijk een antwoord op dit euvel? 


Biedt Europa oplossing? BELANGRIJKE ENQUÊTE!

De Europese Commissie heeft contact opgenomen met BETTER FINANCE,  de overkoepelende Europese Beleggersfederatie waarvan VFB lid is, over het effect van haar beoordeling van de roerende voorheffing op dividenden (voltooid midden januari).

Dit zou moeten worden gevolgd door een EC-voorstel in het tweede kwartaal van 2023.

Vanwege de korte termijn van de EC moeten we dringend bewijsmateriaal (ervaringen, problemen die je ondervond, ....) over dit onderwerp verzamelen. Dit is een buitengewone gelegenheid om deel te nemen aan de allereerste fase van deze beleidsevaluatie.

Daarom heeft BETTER FINANCE, samen met de Duitse beleggersfederatie DSW, een online enquête opgesteld waarvan de eerste bevindingen op 11 januari 2023 met de EC zullen worden besproken. 

ERG BELANGRIJK: VUL DEZE ENQUÊTE IN VOOR 9 JANUARI! Bezorg deze ook aan vrienden, familieleden, kennissen...


Achtergrond:

De recuperatie van roerende voorheffing op dividenden – om dubbele belastingheffing te vermijden – kan voor particuliere beleggers een ingewikkelde procedure zijn.

We willen de problemen aankaarten waarmee particuliere investeerders worden geconfronteerd bij het omgaan met dividendbelasting tussen EU-landen.

ps: In afwachting van de afhandeling van dit dossier, hebben we de veel gestelde vraag 'Hoe kan ik de belasting op buitenlandse dividenden verminderen' een beetje up-to-date trachten te brengen. Klik hier.

Ik vul de enquête in