VFB-Podcast: “Het ABC van Beleggen”

Hoe beleg ik 100, 1.000 of 10.000 euro? Wat mag dat grapje kosten? Hoe selecteer ik een aandeel? En hoe beheer ik een portefeuille? Beluister de tweede reeks van het “Het ABC van Beleggen”, een podcastreeks van de Vlaamse Federatie van Beleggers die antwoord biedt op de vragen van een beginnende belegger.

 

Aflevering 11: Hoe beleg ik 100, 1.000 of 10.000 euro?

Wanneer je begint te beleggen, is je eerste stap afhankelijk van het budget dat je ter beschikking hebt. Bij de ene is dat 100 euro, bij de andere 10.000 euro of meer. Die bedragen hebben een impact op de strategie die je het beste kiest.

Aflevering 12: Hoe plaats ik mijn eerste order? 

Een aandeel of ETF kopen is minder makkelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Wat is het verschil tussen een markt- en een limietorder? En wat zijn zaken waar je op moet letten wanneer je je eerste order plaatst?

Aflevering 13: Wat mag dat grapje kosten? 

Rente op rente is het achtste wereldwonder, zou Einstein ooit gezegd hebben. Toch kan er iets knagen aan je rendement: de kosten. In deze podcast ontdek je waar je op moet letten en waarom gratis brokers niet per se de beste optie zijn.

Aflevering 14: Hoe ga ik om met verlies?

Als belegger droom je ongetwijfeld van een portefeuille die nog groener oogt dan het gras aan de overkant. Toch zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop de rode cijfertjes voor je ogen dansen. Hoe ga je om met aandelen die “in de min staan”?

Aflevering 15: Wat heeft Freud met beleggen te maken?

Behavioral finance is de studie die op de psychologie van de beurs focust. Mensen zijn soms namelijk best voorspelbaar, maar hoe kan je die informatie als belegger gebruiken? Je ontdekt het in deze podcast!

Aflevering 16: Welke fouten kan ik vermijden?

Nieuw als belegger? Heb jij even geluk: je kunt leren uit de fouten van mensen met jarenlange ervaring. In deze podcast bespreken we de typische fouten, zodat jij heel wat miserie (en dus ook geld) kan besparen.

Aflevering 17: Hoe selecteer ik een aandeel, Deel 1

Er bestaan honderden manieren om te bepalen welk aandeel je gaat kopen. In deze podcast zoomen we in op de meest gangbare technieken en hoe je die zelf kan toepassen wanneer je begint met beleggen.

Aflevering 18: Hoe selecteer ik een aandeel, Deel 2

In deze tweede aflevering over het selecteren van een aandeel duiken we in de cijfers. Waar moet je op letten als je een resultatenrekening bestudeert? En wat is nu het verschil tussen de omzet, ebitda en winst van een bedrijf?

Aflevering 19: Hoe stel ik een aandelenportefeuille samen?

Pierre Huylenbroeck was jarenlang aan de slag bij De Tijd, waar hij onder andere hoofdredacteur was. Tegenwoordig is hij de uitgever van het beleggersblad Mister Market Magazine. In deze podcast deelt hij zijn kennis met beginnende beleggers, zodat jij weet hoe je zijn methode kan toepassen om de ideale aandelenportefeuille samen te stellen.

Aflevering 20: Hoe beheer ik mijn aandelenportefeuille?

Een van de vele wijsheden van Pierre Huylenbroeck (Mister Market Magazine) is dat je een aandelenportefeuille als een voetbalploeg moet beschouwen. Hoe zorg je er als coach voor dat je team zo succesvol mogelijk is, en wanneer moet je ingrijpen?

Hieronder kan je de eerste reeks van het ABC van Beleggen terugvinden, afleveringen 1 tot 10

Spotify link voor ABC van beleggen podcast

In ‘Het ABC van beleggen’ geven Jasper Vekeman (Gids voor de Beste Belegger) en Tim Nijsmans (Vermogensgids) een inleiding in beleggen. Achttien afleveringen lang bespreken ze de vragen waar iedere leek een antwoord op zoekt + twee bonus podcasts met Pierre Huylenbroeck van Mister Market Magazine. Beluister de podcast hier of vind hem terug waar je normaal uw podcast beluistert.

 

Aflevering 1: Wat is beleggen?

 

Zelfs wie nog nooit een financiële krant opensloeg heeft al eens van ‘beleggen’ gehoord. Misschien hoorde je iemand op een familiefeest vertellen over een geslaagde investering of opende het nieuws met de geslaagde beursgang van een techbedrijf. Maar wat is dat eigenlijk, beleggen?

 Spotify link naar aflevering 1

 

Aflevering 2: Waarom beginnen met beleggen?

 

Met geld kun je heel wat toffe dingen doen. Op reis gaan bijvoorbeeld. Of je kan het zoals miljoenen Vlamingen op je spaarrekening laten staan. Je kan het verder ook gebruiken om… te beleggen. Maar waarom zou je dat doen?

 

 

Aflevering 3: Hoe begin ik te beleggen?

 

Iedereen heeft een eigen reden om te beleggen, maar waar begin je? Steek je al je geld in één investering of net niet? Waarom is het belangrijk om te spreiden? En hoe bepaal je welke strategie het best bij jou past? Dat ontdek je in deze podcast!

Aflevering 4: In wat kan ik beleggen?

 

Wanneer je aan beleggen of de beurs denkt, denk je ongetwijfeld aan aandelen. Toch zijn er nog heel wat andere zaken waarin je kan beleggen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, die je in deze podcast ontdekt.

 

Aflevering 5: Hoe stel ik een portefeuille samen?

 

Je beleggingsportefeuille is een persoonlijke mix tussen verschillende zaken waarin je kan beleggen. In deze podcast ontdek je de verschillende factoren die een impact hebben op die samenstelling, zodat je zelf aan de slag kunt.

 

 

Aflevering 6: Wat is het belang van spreiding?

 

Superbeleggers als Warren Buffett hameren op het belang van spreiding. Wanneer je jarenlang gespaard hebt en nu begint te beleggen is het verleidelijk om meteen een grote som te investeren, maar in deze podcast ontdek je waarom je dat beter niet doet.

 

 

Aflevering 7: Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

 

Wie een aandeel koopt wordt voor een deel eigenaar van een bedrijf, maar hoe zit dat met obligaties? In deze podcast ontdek je de verschillen en leer je ook wat zo’n obligatie wel of niet interessant maakt.

 

 

Aflevering 8: Waar haal ik informatie over beleggen?

 

Beginnende beleggers zijn vaak overweldigd door alle informatie die op hen afkomt. In deze podcast helpen we je het bos opnieuw door de bomen te zien, zodat jij met de nodige betrouwbare informatie aan de slag kunt. 

 

 

Aflevering 9: Hoe kan ik zelf een analyse maken?

 

Een aandeel puur op buikgevoel kopen is zelden de beste beslissing. Technische of fundamentele analyses zijn een objectieve maatstaf die je kunnen helpen. Hoe je daaraan begint leggen we in deze podcast uit.

 

 

Aflevering 10: Hoe werkt beleggen in de praktijk?

 

Je kan urenlang naar podcasts over beleggen luisteren, maar het beste is natuurlijk om er gewoon mee te beginnen. Hoe je concreet van start gaat ontdek je in deze laatste aflevering van onze podcast.