Opties openhouden

Euronext-topman Benoît van den Hove verzorgt voortaan een column in de Gids voor de Beste Belegger. In deze column zal hij tekst en uitleg geven bij het reilen en zeilen op de Brusselse beurs. “Het is een publiek geheim dat de beurs in België geboren is. Investeren zit dus in ons bloed.”

Het is een publiek geheim dat de beurs in België geboren is. De eerste beurshandel ontstond in de veertiende eeuw door de handel in wisselbrieven door kooplieden. Het woord ‘beurs’ of ‘bourse’ is volgens de overlevering toe te schrijven aan de Brugse familie Van der Buerse.

Investeren zit dus in ons bloed. Zeker om de toekomst van onze volgende generaties zeker te stellen. Maar ons hart klopt niet automatisch voor ieder beleggingsproduct. Om eens een vergelijking te maken: de optiehandel bij onze noorderburen is maar liefst vijftig keer groter.

Zo heeft ieder land zijn voorkeuren. In Nederland loopt de obligatiemarkt weer achter ten opzichte van België. Niet voor niets zagen we vorig jaar in ons land de populariteit van retail bonds – obligaties die specifiek voor particuliere investeerders worden uitgegeven – terugkeren, en omarmden we massaal de staatsbons van minister Vincent Van Peteghem (CD&V).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de animo voor introducties van nieuwe dagopties in België lager is dan elders. Terwijl we maandenlang reikhalzend uitkeken naar de beursgang van Syensqo na de succesvolle splitsing van Solvay, verliep de introductie van de dagopties van beide partijen een stuk stiller.

"Ieder land heeft zijn voorkeuren. In ons land omarmden we massaal de staatsbon."

-

Opties zijn misschien ook niet voor iedereen geschikt. Dat geldt overigens voor ieder beleggegingsproduct. Opties behoren tot de productgroep van de derivaten of afgeleide beleggingsproducten, en kennen over het algemeen een hoger risico.

Je koopt in dit geval het recht om op een bepaald moment tegen een vaste prijs een actief te kopen of te verkopen. In het geval van dagopties is die tussenliggende termijn slechts één of twee dagen.

In algemene zin geldt: wanneer het gaat om investeren, dan is het altijd goed voor particuliere beleggers om de opties open te houden, en om samen met uw adviseur of bankier te bekijken of andere opportuniteiten geschikt zijn voor uw beleggingsprofiel.