"Markt heeft een soort hebzucht bereikt"

Technisch analist Etienne Verhelle maakt een stand van zaken op van de situatie op de markten. "Het postitief sentiment op de markten heeft een soort ‘hebzucht’ bereikt."

Op vrijdag 9 februari brak de markt uiteindelijk door de 5000 punten. De dag ervoor sloot de markt op 4997,91 en kon niet boven dat niveau uitkomen. Dit is echter niet verrassend, aangezien de markt op veel technische niveaus nog steeds overbought is. Interessant genoeg beginnen we enige rotatie te zien. De dag ervoor bleven de recente leiders achter, terwijl de sector energie (XLE) en basis consumptiegoederen (XLP) het beter deden. De markt blijft vrij onregelmatig, waarbij de bewegingen grotendeels nog steeds in relatie staan met de winstrapporten.

Die rotatie duurde niet lang. Vrijdag bereikte de onstuitbare opmars, aangedreven door de megakapitalisatie aandelen het psychologische 5000-niveau op de index. Gezien het sterke momentum dat deze specifieke groep aandelen draagt, zal de index de komende dagen waarschijnlijk proberen hogerop te komen. Zoals blijkt is de markt echter terug op een extremer overbought niveau en heeft het bullish sentiment een soort ‘hebzucht’ bereikt.

Het meest opvallende in de grafiek is dat de afwijking tussen de index en het 200-DMA nogal extreem wordt, wat doorgaans aan korte termijncorrecties voorafging. We kunnen dus niet zeggen dat alles positief is over de markt. Zelfs terwijl de S&P500 op zijn 52-weeks high noteert en recordhoogtes blijft vliegen. 

Het percentage van de aandelen in de index die boven hun 50-daags gemiddelde (50-DMA) neemt af, zie rode curve in onderstaande grafiek. Donderdag 8 februari sloot de S&P500 op een nieuwe recordhoogte, maar slechts 60% van de componenten stonden boven hun 50-DMA, en eerder in de week was dit percentage gedaald tot 56%.

S&P500 versus het percentage aandelen die boven hun 50-DMA noteren, laatste 12 maanden

Op sectorniveau is de spreiding gevarieerder, zie tabel hieronder. Terwijl de Health care sector (XLV), Industrials (XLI) en Technologie (XLK) allemaal meer dan 70% van hun componenten boven hun 50-DMA's noteren, staat minder dan de helft van de aandelen in de sector Energy (XLE) boven dat niveau, terwijl het percentage aandelen in de sector Utilities boven hun 50-DMA slechts 6,7% bedraagt, zie tabel hieronder.

Ten opzichte van het 200-DMA ziet de breedte er positiever en uniformer uit omdat bijna 70% van de aandelen in de S&P500 boven dat niveau ligt. Op sectorniveau zijn de sectoren Consumer Staples of basisverbruiksgoederen genaamd (XLP), Energy (XLE) en Utilities (XLU) de enige sectoren met minder dan 60% van hun componenten boven hun 200-DMA's.

Terwijl de inflatie vorig jaar dramatisch vertraagde, vormt de loongroei in de eurozone een obstakel voor beleidsmakers. De loongroei zal een cruciale factor zijn bij de timing van renteverlagingen, uit angst voor een heropflakkering van de inflatie via een ‘prijs/loonspiraal’. De ECB neemt waarschijnlijk kennis van het draaiboek van de Fed en wacht op duidelijk en overtuigend bewijs van een vertragende inflatie voordat ze de rem loslaat.

 

Percentage van de componenten die op 8 februari boven hun 50 en 200-DMA noteren

Naast de bijdragen op sectorniveau sinds de S&P500 het 4000 punten niveau passeerde, zie je hieronder de bijdragen aan de index op basis van individuele aandelen.

Gezien de enorme impact van de Tech sector, zal het geen verrassing zijn dat elk van de top drie plaatsen wordt ingenomen door mega-cap Tech aandeel Nvidia (NVDA). Op basis van de klassieke reeks technische analyse indicatoren, zijnde MACD, OBV, RSI, ADX, PVI, samen met de 200-DMA doorbraak, was het laatste NVDA aankoopsignaal midden januari 2023 à 170 dollar.

Achteraf gezien is een gelijkaardig voorbeeld te vinden bij het aandeel Super Micro Computer (SMCI) waar aan de reeks van klassieke technische analyse indicatorcriteria werd voldaan op 22/07/2022 à 51 dollar, en waarbij het lange geduld beloond wordt.

Onder meer het aandeel Palantir Technologies (PLTR) met TA aankoopsignaal op 12/05/23 à 9,5 dollar, is eveneens een lopend voorbeeld. Zie Palantir analyse verder in dit verslag.

De NVDA rally van meer dan 400% plaatst het aandeel niet alleen op de eerste plaats van de best presterende aandelen in de S&P500 sinds 01/04/21, maar het is ook het aandeel met de grootste positieve impact op de index, alleen al goed voor 13,9% van de beweging. Nvidia (NVDA), Microsoft (MSFT) en Apple (AAPL) alleen al zijn goed voor meer dan een derde van de winst van de S&P500 sinds deze voor het eerst boven de 4000 punten uitkwam.

In de tabel hieronder kan je de aandelen zien die tot nu toe in 2024 de grootste rally's hebben doorgemaakt in reactie op de winstcijfers. Zoals te zien is, resulteerde de halfgeleiderontwerper Arm Holdings (ARM) in een verbazingwekkende rally van 47,9%. Dat overtrof de winst van 45,3% van Powell Industries (POWL) na hun rapport van eind januari.

Naast ARM, kregen we afgelopen week ook de derde en vierde beste reacties van Confluent (CFLT) en Palantir (PLTR) die elk een koerswinst van meer dan 30% boekten.

 

Aandelen die de grootste koersstijging in 2024 hebben doorgemaakt in reactie op hun winstcijfers

Een technische analyse oefening leert ons dat ARM o.b.v. de gebruikelijke reeks TA indicatoren zijn aankoopsignaal gegenereerd heeft op 21/11/23 à 58,6 dollar. Voor POWL was dat op 07/12/22 à 34 dollar, en voor CFLT is dat nu à 31,5 dollar. Het TA aankoopsignaal van PLTR was op 12/05/23 à 9,5 dollar.

 

Palantir Technologies (PLTR) analyse-oefening

De PLTR-aandelen gingen omhoog na de indrukwekkende winstcijfers in het vierde kwartaal. Om het momentum van de opwaartse trend te volgen kijk je best naar de Average Directional index indicator (ADX genaamd), en de relatieve sterkte-index (RSI), verder meer daarover.

Als je naar de grafiek van het PLTR-aandeel kijkt, kun je zien dat het een behoorlijke rit heeft gemaakt vanaf de kortstondige glorieperiode in 2021 toen de aandelenkoers steeg van 10 naar 45 dollar, tot een langzame daling naar een dieptepunt van 5,84 dollar.

Sinds april 2023 vertoont het aandeel tekenen van leven, waarbij het handelsvolume toeneemt en de aandelenkoers geleidelijk stijgt. De belangrijkste reden hiervoor zou de betrokkenheid van het bedrijf in de AI-ruimte kunnen zijn.

Maar de aandelenkoers van PLTR kreeg ook wat tegenwind toen analisten zich zorgen gingen maken over de groeivertraging als gevolg van Amerikaanse overheidscontracten. Verder lees ik ook dat het data-analysebedrijf Palantir zou botsen op Europees wantrouwen. Regelmatig TA nazicht zal het verder verloop aantonen.

Het winstrapport over het vierde kwartaal van Palantir, dat verleden week maandag na beurssluiting werd gepubliceerd, kan de katalysator zijn voor het terugkeren van het aandeel naar zijn eerdere hoogtepunten. Een groot percentage van de groei van Palantir kwam voort uit commerciële deals. Alex Karp, CEO van Palantir Technologies, benadrukte tijdens de winstoproep over het vierde kwartaal de buitengewone prestaties van commerciële deals.

De dag erop (dinsdag) boekte het aandeel zijn beste dagwinst ooit, en vanaf dat moment bleef het stijgen. Palantir genereerde ook een New 52-week High signaal. De wekelijkse grafiek van PLTR geeft een goed beeld van de aandelenkoers sinds de beursintroductie in 2022. Het aandeel is voorbij zijn hoogste punt in november (21,85 dollar) gekomen en ondervindt zo te zien weinig weerstand.

Palantir door de technische bril bekeken

Als een aandeel na een winstrapport een stijging vertoont, hoe weet u dan of de trend zal blijven volgen? Eén manier om een ​​trend te helpen identificeren, is door een indicator, zoals de Average Directional Index (ADX) te bekijken (zie bovenste deel in onderstaande grafiek).

In de dagelijkse grafiek van het PLTR-aandeel hieronder staat de ADX indicator op 17,62, dus onder de klassieke drempel van 20. Zodra de ADX dat drempelniveau overschrijdt, geeft dit een trend aan. Voor meer TA indicator details verwijs naar de talrijke TA lectuur.

Houd de ADX indicator en de relatieve sterkte-index (RSI) in de gaten om te zien of het momentum sterk blijft. Omdat de ADX een stijgende trend vertoont, kan het niet lang meer duren voordat hij het 20-niveau bereikt, vooral als de aandelenkoers van PLTR blijft stijgen.

Naast de ADX-curvelijn zijn de +DI- en -DI-curves aan de indicator toegevoegd. In de dagelijkse grafiek hierboven staat de + DI (groene lijn) overschreed de -DI, ​​wat wordt beschouwd als een koopsignaal. Dit gebeurde een paar dagen vóór het winstrapport. Als de +DI boven -DI blijft en wanneer de ADX-lijn boven het 20 niveau komt, zou dit een gunstig signaal kunnen zijn als startvoorwaarde.

De relatieve sterkte-index (RSI) is een indicator die kan helpen het momentum van een aandeel te identificeren. De RSI bevindt zich in het overbought gebied, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat men de aandelen meteen moet verkopen. Een aandeel kan gedurende langere tijd in het overbought gebied blijven. Als het aandeel hoger blijft stijgen en de RSI overbought blijft, geeft dit aan dat het momentum nog steeds sterk is en dat beleggers dus nog steeds geïnteresseerd zijn in het aandeel.

Normaal zou PLTR in aanmerking kunnen komen om te worden toegevoegd aan de S&P500 index. Als dit in 2024 gebeurt kan dit een nieuwe katalysator zijn om de aandelenkoers te ondersteunen.

Naast de bijdragen op sectorniveau sinds de S&P500 het 4000 puntenniveau passeerde, tonen we hieronder de bijdragen aan de index op basis van individuele aandelen. Gezien de enorme impact van de Tech sector, zal het geen verrassing zijn dat elk van de top drie plaatsen wordt ingenomen door mega-cap Tech. Nvidia (NVDA).

Zijn rally van meer dan 400% plaatst het aandeel niet alleen op de eerste plaats van de best presterende aandelen in de S&P500 sinds 1 april 2021, maar het is ook het aandeel dat de grootste positieve impact heeft gehad op de index, alleen al goed voor een 13,9% bijdrage van de beweging.

Nvidia (NVDA), Microsoft (MSFT) en Apple (AAPL), deze drie aandelen alleen al zijn goed voor meer dan een derde van de winst van de S&P500 sinds deze voor het eerst boven het 4000 puntenniveau uitkwam.

 

S&P500 grootste positieve marktkapitalisatie bijdragers sinds het 4000 punten niveau op 01/04/2021

Wanneer we het script omdraaien zien we in onderstaande tabel de aandelen die de grootste rem hebben gezet op de opmars van de S&P500 sinds deze boven de 4000 punten is gekomen.

De gevolgen zijn hier over het algemeen veel kleiner, met slechts drie dalingen die resulteerden in een aftrek van indexpunten met dubbele cijfers zijnde: PayPal (PYPL), Disney (DIS) en Tesla (TSLA).

Hoewel hun impact slechts klein en tijdelijk is gebleken, willen we ook benadrukken dat de bankfaillissementen van SVB en First Republic vorig jaar ook op de lijst stonden.

 

S&P500 grootste negatieve marktkapitalisatie bijdragers sinds het 4000 punten niveau op 01/04/2021

Grondstoffen

Energie, De prijzen voor ruwe olie blijven afwisselend stijgen en dalen, zie rode curve.

Aansluitend daarop leert mij dat via een recente technische analyse oefening, Marathon Petroleum Corporation (MPC) en Phillips 66 (PSX) momenteel tot de sterkste olie aandelen behoren.

Amerika momenteel als grootste olieproducent

Marktkapitalisatie evolutie vanaf 2013 van de momenteel 7 grootste VS aandelen, omvat nu +/- 30% van de S&P500

Samenstelling Nasdaq 100 index, grootste 7 vertegenwoordigen momenteel iets meer dan 50%