Lezersvraag: ga ik best in op het overnamebod op Telenet?

Lezersvraag: Ik bezit al een tijdje 400 aandelen Telenet. Met het bod van 21 euro heb ik een vrij groot verlies als ik het bod aanvaard. Graag had ik jullie mening over dit bod. 

Antwoord Tim Nijsmans (bestuurder VFB): 

VFB geeft geen beleggingsadvies, dat is niet onze missie. Het is echter wel mogelijk om een overzicht van de mogelijkheden te geven en mijn persoonlijke mening. 

- De koers waartegen je Telenet aankocht, is voor jou belangrijk maar mag in principe, strikt genomen, geen beslissingsfactor zijn om het bod al dan niet te aanvaarden. Het aandeel is vandaag waard wat het waard is, los van de vroegere koersen. De beurs of bieder Liberty houdt immers geen rekening met jouw individuele aankoopkoers.

-Bij een bod is er altijd de afweging tussen kiezen voor de zekerheid van de vogel in de hand of de onzekerheid van tien vogels in de lucht.

-Een tegenbod is onmogelijk omdat 62,3% van de aandelen al van Liberty zijn. Een hoger bod kan, als Liberty 'zo vriendelijk zou zijn om het op te trekken'. Maar Liberty kan evenzeer de aangeboden stukken opnemen en dan het bod stop zetten.  Dat gebeurde al in 2012 toen er 35 euro werd geboden. Degenen die toen een hoger bod afwachtten, zullen de jongste jaren toch wel lichtjes gevloekt hebben.

-De keuze is dus voor de zekerheid van 21 euro of de onzekerheid van een hoger bod dat er mogelijk niet zal komen. Indien de biedprijs binnen de initiële aanvaardingsperiode valt, krijg je trouwens ook die hogere biedprijs. Dit is niet het geval als er voldoende tijd gelaten wordt tussen een eerste en een eventueel tweede bod.

-Je kan ook eens met een wit blad papier naar het aandeel kijken. Indien je het aandeel vandaag niet zou hebben en veel cash, zou je dan Telenet aandelen kopen? Is het antwoord 'ja' dan kan je het aandeel behouden want dan vertrouw je in de onderneming en is de huidige koers voor jou aantrekkelijk. Is je antwoord 'nee' en zou je het vandaag niet meer kopen, dan kan je beter ingaan op het bod.

Tim Nijsmans

ps: dezelfde vuistregels of richtlijnen gelden voor andere biedingen (o.a. op Exmar)