Koop prachtige bedrijven tegen faire prijzen

Professor Roland Van der Elst bespreekt de vijf aandelen waarop hij een jaar geleden tipte. “Gokken op een koersevolutie op 12 maanden. Toch kan de inspanning nuttig zijn, omdat een ruim publiek kennis kan maken met een, weliswaar, korte verantwoording die kan aanzetten tot handelen.”

Interesse in de heruitgave van Winnen met Aandelen, het meesterwerk van Roland Van der Elst, hier met korting

Link naar het boek met 10% korting

Velen onder de lezers kennen de uitspraak uit de titel. Het is een verwijzing naar de pas overleden Charlie Munger, de partner van Warren Buffett bij Berkshire Hathaway, de moeder van alle holdings. Zijn overlijden, enkele weken voor zijn 100ste verjaardag, heeft heel wat journalisten naar hun archieven doen grijpen. We verwijzen naar het In Memoriam in De Tijd van 30 november en ook naar de blog van Mister Market Magazine, waar verschillende stukken over hem geschreven werden.

Munger heeft een grote invloed gehad op de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Ik volg Warren Buffett al 50 jaar. Dat was het begin waar hij telkens op zoek ging naar goedkope aandelen, zelfs miserieaandelen, waarin hij hoopte toch wat geld te verdienen. Berkshire Hathaway is trouwens de naam van één van zijn eerste beleggingen: een textielonderneming die geen toekomst had.

Mijn beleggingsstrategie is lang dezelfde geweest. Beleggen in steenkoolmijnen die moesten gesloten worden, koloniale ondernemingen die verrast weden door de plotse onafhankelijkheid in 1960, textielondernemingen die de internationale concurrentie niet meer aankonden, enz. Er zaten parels tussen. Brederode en Bois Sauvage hebben daar de basis voor hun groei gevonden.

 

"Munger overtuigde Buffett dat hij niet stelmatig naar goedkoop moest zoeken. "

-

Munger overtuigde Buffett dat hij niet stelmatig naar goedkoop moest zoeken. Het werd: “Koop prachtige bedrijven tegen faire prijzen in plaats van faire bedrijven tegen prachtige prijzen.” Met andere woorden, goedkoop kan ook duurkoop zijn. Van waarde naar groei, alhoewel Berkshire Hathaway moeilijk kon betrapt worden om groei boven de toekomstige waarde te betalen.

Het werden de Coca Cola's, American Express, Geico's, en dergelijk. De koers/winstverhoudingen mogen dus hoger liggen als de free cashflow er maar is om groei te financieren. Ondernemingen ook met een slotgracht: moeilijk te beconcurreren. Toch heeft Berkshire Hathaway maar één van die zeven 'magnificent seven' in portefeuille: Apple. In een vrij vroeg stadium gekocht. Nu alleen al waardevoller dan heel zijn beleggingsportefeuille. De ondernemingen die gecontroleerd worden dus niet meegerekend.

 

DE VORIGE 5

Beantwoordden de vijf aandelen die ik op 24 december vorig jaar in De Tijd voorstelde aan het criterium van prachtig tegen een faire prijs? We overlopen even. Het eerste was Exmar tegen toen de laatst genoteerde koers van 8,20 euro. Er was een overnamebod tegen 11,10 euro, juist na de uitkering van een bruto dividend van 1 euro. Ik heb mijn aandelen voor het bod aangeboden. Een winst dus van 44%, netto dividend meegerekend. De Tijd houdt in de wekelijkse klassementen, gemakkelijkheidshalve, geen rekening met uitgekeerde dividenden. Ik bood mijn aandelen aan omdat ik, zoals Kroffinvest, verwachtte dat er achteraf een uitzonderlijk hoog dividend zou volgen. Dat zou dhr. Saverys toelaten zijn lening voor het bod terug te betalen. Maar de privéaandeelhouder verliest daarmee 30% roerende voorheffing.

Inderdaad, het werd 5,40 euro bruto, netto 3,78 dus. Een verlies van 1,62 euro voor de privé aandeelhouder. Wie schreef er: de beurs is er niet voor u? Zij die bleven zitten hebben het eerste dividend van 0,70 euro + 7,47 de slotkoers van vandaag 12 december + het extra dividend netto 3,85. Samen = 12,02. Weinig verschil met  mij: 0,70 + 11,10 = 11,80 euro. Weinig verschil dus. Exmar blijft evenwel een aandeel met toekomst.

Sipef was mijn tweede keuze, het door alle analisten geprezen palmolieaandeel, tegen 55,40 euro. De koers beweegt niet veel. De laatste weken lijdt deze plantagewaarde onder een vulkaanuitbarsting in Papoea Nieuw-Guinea. De uitgestoten assen beschadigen de bomen en zullen volgend jaar voor een verlaagde opbrengst zorgen. Toch behoud ik mijn vertrouwen. Ik ben in goed gezelschap. Bij lage koersen koopt de referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren bij. Ook Sipef zelf kocht eigen aandelen in voor optieconstructies voor de directie. De vraag naar palmolie zal bij een stijgende bevolking, die in Azië en Afrika welvarender wordt, alleen maar toenemen. Sipef noteert goedkoop. De koers-winstverhouding voor volgend jaar: 11. Dit aandeel wordt voor mijn vijf waarschijnlijk een klein verlies.

Solvac zal wel positief tot de return bijdragen. Het aandeel Solvay is nu juist gesplitst. Het aandeel op naam Solvac splitste niet. De aandeelhouders zullen dus genieten van het dividendaandeel Solvay  en het groeiaandeel met de nieuwe technologieën Syensqo. Solvac kwam in ons vijftal tegen 99,80 euro. We kunnen verwachten dat er deze dagen belangrijke koersschommelingen zijn. Bepaalde aandeelhouders gaan voor meer voor groei, andere voor het meer veilige Solvay. Het ziet ernaar uit dat de som van beide in Solvac me een meerwaarde rond 20% zal opleveren.

Tessenderlo kwam in het vijftal tegen de koers van 32,30 euro. Oorspronkelijk had ik Picanol in portefeuille. Sinds de overname, vele jaren geleden, door dhr. Tack heeft dat een schitterend parcours afgelegd. In de fusie met Tessenderlo heeft deze industriële holding dit jaar geen potten gebroken. De industrie heeft het niet gemakkelijk. De rente is gestegen en maakt van obligaties terug concurrenten. De conjunctuur zit ook niet mee. Tessenderlo noteert niet duur, maar krijgt geen steun van het dividendrendement. Benieuwd wat er met de koers gebeurt als het groot pak Tessenderlo aandelen, dat in het bezit was van Picanol, vernietigd wordt. Tack blijft alleszins in zijn conglomeraat geloven want hij blijft aandelen inkopen. Dat kan alleen maar koersondersteunend werken. Hier maak ik dus wel verlies.

Tubize kwam in ons lijstje tegen 68,20 euro. Als monoholding boven UCB evolueerde de koers oorspronkelijk positief. De aandeelhouders van UCB verwachtten de goedkeuring in de VS van de nieuwe blockbuster met de onmogelijke naam. Naargelang de goedkeuring langer op zich liet wachten, nam de twijfel toe. De koers richting van Tubize dook naar 60 euro in het spoor van het dalende UCB. Nu is het middel eindelijk goedgekeurd met als gevolg dat de koers van Tubize boven 70 noteert. Ja maar, de bijsluiter, die je dus best nooit leest, had het over mogelijke zelfmoordnijgingen? Koers terug naar af. Volgens de jongste berichten zouden de eerste verkopen positief zijn. Joepie! Koers terug boven 70. Dus hier ook winst op mijn keuze? En het aandeel nog altijd met een korting van bijna 40% op de intrinsieke waarde. Waarom koopt Tubize geen eigen aandelen in? In plaats van UCB's bij te kopen? Kent er iemand van de lezers een familiale aandeelhouder om naar de reden te vragen?

 

DE VOLGENDE 5

We beleggen dus voor de lange termijn maar we willen uiteraard vermijden dat we 12 maanden later afgaan als een gieter. Dus wordt het gokken op een koersevolutie op 12 maanden. Toch kan de inspanning nuttig zijn, omdat een ruim publiek kennis kan maken met een, weliswaar, korte verantwoording die kan aanzetten tot handelen.

"Stel zelf eens een lijstje samen en evalueer 12 maanden later. Je zult zien dat het geen gemakkelijke oefening is."

-

Dit jaar vind ik dat een moeilijke keuze omdat het ongeveer samenvalt met de lijstjes die ik aangelegd heb in de herwerkte uitgave van mijn boek ‘Winnen met Aandelen’. Daarin ga ik meer de internationale toer op. Mijn jaarlijks lijstje was evenwel telkens Belgisch gekleurd. Wellicht blijft dat dit jaar ook zo omdat ik voor de VFB decennialang de Belgische genoteerde aandelen gevolgd heb en volg. Ik ben er nog niet. Ik heb nog wat tijd. En ondertussen kan nog vanalles gebeuren.... op korte termijn! Stel zelf eens een lijstje samen en evalueer 12 maanden later. Je zult zien dat het geen gemakkelijke oefening is.

 

INFORMATIE BELGISCHE AANDELEN

Jaarlijks kent ABAF, de groepering van de Belgische financiële analisten, een prijs toe aan de onderneming die beleggers en aandeelhouders de beste toekomstgerichte informatie verschaft. De prijs wordt telkens op een avond in november toegekend op een ogenblik dat veel financiële verslaggevers al huiswaarts zijn. Met andere woorden, er wordt te weinig over gerapporteerd. De volgende dag is er immers ander nieuws! Spijtig.

Voor de VFB-leden bevat zo'n rapportering belangrijke informatie. We wensen daarbij ook de betrokken ondernemingen proficiat te wensen en te bedanken. Onze dank gaat ook naar de tientallen financiële analisten die elk jaar opnieuw een belangrijke inspanning leveren. Er zijn inderdaad heel wat informatie elementen af te vinken en te beoordelen. Dank uiteraard aan de Belgische Vereniging van Financiële Analisten (BVFA) voor het geleverde werk.

Genoeg uitleg. De namen:

  1. COFINIMMO
  2. KBC GROUP
  3. SOLVAY
  4. WDP
  5. PROXIMUS

De verantwoording luidde als volgt: “Niet verwonderlijk vinden we in de top-vijf vooral bedrijven terug uit sectoren met eerder stabiele inkomsten zoals de vastgoedsector, de bank- en de nutssector. Solvay is de uitzondering.” Cofinimmo is de winnaar. Het is sinds vele jaren dat we in de kolommen van dit blad de lof zingen voor de degelijke toekomstgerichte informatievoorziening.

 

"Cofinimmo is altijd een goed geleide onderneming geweest. Time in the market is de winnende strategie. "

-

Wie dit dividendaandeel in portefeuille heeft, heeft wel een rollercoaster meegemaakt. In vorig nummer ging de koers richting 50. Nu noteren we richting 70 euro! Het is nog een illustratie dat de beleggers het hoofd koel moeten houden. Cofinimmo is altijd een goed geleide onderneming geweest. In- en uitstappen, uit- en terug instappen, is voor alle aandelen een moeilijke, of zelfs onmogelijke opgave. Time in the market is de winnende strategie.

In het vorig nummer van De Gids voor de Beste Belegger werd al de aandacht getrokken op de Prijs voor de Beste Financiële communicatie 2023. De winnaar was Shurgard gevolgd door Solvay, Telenet, Proximus en terug Cofinimmo. Belangrijk vonden we ook het klassement  van de Beste Mid & Small Caps. Shurgard was hier ook de winnaar gevolgd door Telenet, Sipef, Ontex en Bekaert. Telenet zal er volgend jaar dus niet meer bij zijn.

Sipef kwam recent in de belangstelling met een winstwaarschuwing voor 2024 door de vulkaanuitbarsting in Papoea Nieuw-Guinea. AvH was er als de kippen bij om de controlepositie te verhogen van 36 naar 38, 33%. Toch een aanduiding dat het een aandeel is dat bij dalende koersen niet verkocht maar gekocht kan worden. Tegendraads, weet je wel!

De prijs voor de beste investeerderrelaties ging naar Kinepolis, weer gevolgd door Shurgard, Solvay, Telenet en deze keer Elia. Kinepolis blijft ondertussen eigen aandelen inkopen en is goed bezig. Solvay wordt nu door institutionelen gedumpt omdat ze de voorkeur geven aan Syensqo als groeiaandeel. Misschien ook omdat mevrouw Kadri Syensqo zal leiden? De referentiekoers bij de start van de notering op 11/12 was 83,25 euro. De koers ging vlot hoger ten nadele van Solvay. De Belegger was er als de kippen bij om de aandacht te trekken op het te verwachten dividend. Op een bepaalde koers zelfs 10% bruto. Die maandag opende de koers op 19,45 euro. Van KBC vernamen we dat het koersdoel op 40 euro staat. Uiteindelijk werd het die openingsdag 23,65 als hoogste koers en  als slotkoers kwam 20,62 op het koersbord.

Benieuwd op welk niveau de koers in de volgende dagen zal stabiliseren. Benieuwd ook of het niet gesplitste Solvac, in navolging van Sipef (zie hoger), van de spotprijzen geprofiteerd heeft om bij te kopen. Een prachtig bedrijf tegen een faire prijs? De aandeelhouders van Elia reageerden opgelucht omdat de geplande miljardeninvesteringen geen kapitaalverhoging in 2024 zou vereisen. De rendabiliteit zou zelfs verbeteren. Goed voor dit aandeel dat gekocht werd/wordt voor zijn regelmatig dividend.

 

DE BEURS: EEN ROLLERCOASTER?

Wat is een faire prijs voor Atenor? Ik denk dat het moeilijk is om de waarde te bepalen. Wat we weten is dat veel aandeelhouders hun rechten praktisch gratis hebben verkocht en dikwijls niet hebben ingetekend. Hier kunnen we bijna spreken van een onteigening of zelfs van een hold-up. De 182 miljoen, meer zelfs dan oorspronkelijk gepland, heeft de aandeelhoudersstructuur volledig gewijzigd. Enkele Vlaamse industriëlen zoals de heren Beauduin, Desimpel, Donck en Vlerick kwamen aan boord of versterkten hun positie. Hopelijk voorkomen ze dat Atenor zich nog ooit zo veel schulden aangaat. Voor Atenor is te hopen dat de rente verder daalt om de waarde van de vastgoedportefeuille op peil te houden en de mogelijkheid te bieden om bij verkoop van gebouwen een goede prijs te bekomen.

Is Atenor nu een aandeel dat tegen een faire prijs wordt aangeboden? De koers rond 5,50 euro is alleszins laag. Maar er zijn meer dan 36 miljoen aandelen bijgekomen. Hun aantal is gewoon een aantal keren vermenigvuldigd. Anderzijds komt de koers van een niveau rond 50 euro. Dat is ook een fameuze daling. Het zou me niet verwonderen dat enkele zware intekenaars - die een mooie kans zagen tegen 5 euro - de huidige koers minder dan een faire prijs vinden. 

Atenor ging op Euronext Brussel toch door voor een prachtig bedrijf. Alleen overmoedig geweest. Weer een mogelijkheid van een tegendraadse belegging? Het is geen aanbeveling, het is een ideetje. Goedkoop kopen, houden of duur verkopen? De toekomst moet het uitwijzen. Een dividend zal in 2024 wel niet uitgekeerd worden. Beleggen voor de lange termijn dan maar? 

We nemen in de BEL20 spijtig genoeg afscheid van het technologieaandeel Barco. Gelukkig is het een ander technologieaandeel dat in de plaats komt: Syensqo.

Uiteraard wensen we alle lezers een mooie kersttijd, een gelukkig nieuwjaar, liefst in volle gezondheid. Uiteraard mag daar ook een goed beursjaar bij!

 

TOT SLOT

Elders leest u wellicht  over de volledig herwerkte uitgave van mijn boek ‘Winnen met Aandelen’. Het is duidelijk dat uitgeverij Lannoo graag zou gehad hebben dat ik in het Vlaamse land zou rondgaan om het boek te 'signeren'. De 9de editie werd in Antwerpen voorgesteld. Bij de presentatie heb ik gesigneerd. Verontschuldig me als ik dat elders niet doe. Met mijn leeftijd ben ik reeds in 'overtime' zoals Warren Buffett het onlangs zei. Dat geldt dus ook voor mij. Als ik er hier iets over schrijf, dan is het ook omdat ik bij het tekenen een belangrijke vaststelling gedaan heb. Ouders en grootouders vroegen het boek te signeren voor hun kinderen en kleinkinderen. Dat is belangrijk voor de toekomst. Veel jongeren zijn geïnteresseerd.