Inspecteur P: “We bouwen aan een eigen waarderingsmodel”

Sinds corona heeft de beleggersmicrobe Wouter Mijle flink te pakken. ‘Ik heb economie-wiskunde gestudeerd en toch was de beurs mij onbekend. Dat zou verplichte kennis moeten zijn, zeker als je weet hoe onze pensioenen ervoor staan.’

 

Wanneer ben je begonnen als belegger?

‘Net als zoveel mensen ben ik begonnen in de coronaperiode op aangeven van vrienden. Ik ben toen een pak boeken beginnen lezen, podcast gaan luisteren,… alles een beetje om het reilen en zeilen van de beurs te leren kennen. Eind 2021 jaar ben ik zelf aandelen beginnen kopen. Niet de beste timing achteraf gezien, maar dat weet je natuurlijk nooit.’

Wat is je doel als belegger?

Het is zeker niet de bedoeling om snel rijk te worden. Ik doe geen speculatieve beleggingen. Ik wil wat kapitaal opbouwen voor mijn pensioen en mijn zoontje van zeven jaar een voorsprong kunnen geven door wat centen opzij te zetten voor als het leven voor hem echt begint. Als je ziet hoeveel vastgoed vandaag kost, weet ik niet of zijn generatie nog een eigen huis zal kunnen kopen zonder wat hulp. Nu is hij nog jong, maar zodra hij wat economische begrippen leert kennen, wil ik hem meenemen in dit verhaal, zodat hij ooit zelf zijn portefeuille kan beheren.

Wat is je profiel als belegger?

Ik heb eerder een dynamisch profiel, maar ik ben nog wat op zoek naar mijn beleggersidentiteit. Ik dacht altijd dat ik een buy & hold-belegger zou zijn. En tot nu heb ik ook nog nooit een aandeel verkocht. Maar als ik zie wat er soms gebeurt, vraag ik mij af of buy & hold wel de juiste manier is. Er is zoveel waar je als belegger of als bedrijf geen controle over hebt. Bpost zit bijvoorbeeld in mijn portefeuille. Wie had de toestand daar zien komen? Of Vopak, dat heel afhankelijk is van olieprijs. Of kijk wat er bij Colruyt gebeurt. Er is gewoon zoveel dat je niet kunt voorzien.  

Hoe pak je het concreet aan?

Ik pas een kern-satellietstrategie toe, die elk ongeveer de helft van mijn portefeuille moeten gaan uitmaken. De kern bestaat uit etf’s die ik geregeld bijkoop en waarmee ik wereldwijd in aandelen beleg. Ik wil daar ook nog een obligatie-etf  aan toevoegen. Voor mijn satellietportefeuille kies ik zelf aandelen. Ik ben IT-architect, dus van die sector ken ik wel wat. Ook de autosector vind ik interessant. Volkswagen is volgens mij schromelijk ondergewaardeerd. En ik geloof ook in Fisker, een startup in elektrische wagens die zich toelegt op het design en de software. De productie besteden ze uit.

Hoe ga je te werk bij die selectie? 

Ik lees veel en luister naar podcasts, die een trigger kunnen geven om een bedrijf verder te onderzoeken. Dan kijk ik wat analisten vertellen om te weten wat ‘de markt’ vandaag denkt. En ik gebruik ons eigen waarderingsmodel op basis van NAIC en DCF-methoden. Met twee vrienden heb ik daarvoor een tool ontwikkeld die gebruik maakt van data die we online halen. Dat heeft ons weinig moeite gevraagd als IT’ers. Op basis van onze eigen parameters als de winst en de cashflow kunnen we een waardering berekenen.  

Welke lessen heb je al geleerd? 

Al een paar teveel (lacht). De belangrijkste is geduld. Ik heb dat iets te weinig gehad. Ik was te gretig om te kopen, om mijn portefeuille op te bouwen. Wie geduld heeft, zal altijd kansen krijgen om bedrijven op te pikken.  

Commentaar Pierre Huylenbroeck, Mister Market Magazine

Beste Wouter, ik lees dit graag: ‘geduld is het allerbelangrijkste’, ‘niet de bedoeling snel rijk te worden’, ‘kapitaal opbouwen voor mijn pensioen en mijn zoontje’,… Dat alles wijst op een langetermijnperspectief.

Ik denk dat dit ook het best bij jou past: een reis van meerdere decennia, met relatief weinig transacties onderweg. Dat is evenwel niet hetzelfde als ‘buy & hold’. Marathonbeleggers hoeven geen tegenvallers mee te zeulen. Presteert een aandeel niet: weg ermee. Met verlies verkopen is echter moeilijk. Logisch ook: een aandeel dat je aan 100€ koopt zal je niet willen verkopen omdat het nog maar 65€ kost. Dan is het zéker een koopje, is haast altijd de redenering. Houden dus, is haast altijd het gevolg.

Mijn advies: stel grenzen in. Bijvoorbeeld 30% onder de aankoopprijs. Wordt die grens overschreden, dumpen! Ander en beter! Je zou op die manier al lang geleden, én tegen een veel hogere prijs, van Bpost verlost geweest zijn.

En van een aantal andere aandelen ook, als ik jouw lijst overloop. Naar mijn gevoel bezit je te veel aandelen waarvan we vandaag met onvoldoende zekerheid kunnen inschatten waar ze over 3 à 5 jaar zullen staan. Bij Mister Market Magazine maken we om de zes maanden een ranglijst op van bedrijven met de meeste kansen om tegen pakweg 2028 de meeste waarde te creëren zonder lelijk uit de bocht te gaan. GBL, Microsoft, Ageas en Care Property scoren op dat vlak goed tot zeer goed. Van de meeste andere kunnen we daar minder zeker van te zijn.

Mijn advies: wees voorzichtig met wiskundige methodes zoals NAIC en DCF. En probeer wat robuustheid toe te voegen, met onze holdings of kerngezonde spelers zoals EVS, Jensen, Solvay en Melexis.

 

Commentaar Tim Nijsmans, Vermogensgids

Dag Wouter, een portefeuille letterlijk of mentaal opdelen is vaak een goed idee om beslissingsproblemen en denkfouten tegen te gaan. In jouw geval is het interessant om lezen dat je een passieve kernportefeuille en een actieve satellietportefeuille hebt gemaakt. Door deze strategieën op te splitsen kom je niet in de verleiding om alsmaar meer in de éne of andere portefeuille te investeren. Indien je zelfs zou werken met twee rekeningen, kan je de passieve portefeuille ergens openen zonder de beleggingsapp te downloaden. Bij de ETF portefeuille is dat ook helemaal niet nodig om hier vaak mee bezig te zijn, integendeel.

Buy & hold kan dus zeker voor je kernportefeuille. De ETF’s zijn daarin mijn favoriet omdat die ‘zelfzuiverend’ zijn. De slechte aandelen gaan er uit en de goede komen er in, zonder dat je daar zelf mee moet bezig zijn. Nemen we Bpost als voorbeeld. Zelfs een slechte index als de Bel20 heeft in 2019 Bpost uit de index gezet tegen ongeveer 10 euro. Barco en WDP zijn dat jaar toegevoegd. De laatste twee zijn verder gestegen en Bpost is de jaren nadien nog meer dan gehalveerd. Verliezers verkopen en winnaars bijhouden is het moeilijkste voor de meeste beleggers, inclusief mezelf. De ETF doet dit automatisch.

Een Emerging Markets ETF zou bij de verkoop van Prosus of Alibaba een mooie toevoeging op je kernportefeuille zijn. Dat is immers de tweelingzus van de iShares Core MSCI World die je al hebt. Een obligatie-ETF kan inderdaad voor wat inkomen en spreiding zorgen. Voor de veiligheid zou ik daar voor een euro investment grade bond indexfonds gaan. Met de hogere kortetermijnrente is zelfs een korte variant daarvan vandaag interessant. De rendementen zijn daar rond de 4% bruto. Het is heel lang geleden dat we dat nog gezien hebben.