Hangmatbeleggen

Begin september verscheen ‘De Hangmatbelegger’, een boek van Tim Nijsmans (VFB en Vermogensgids) en Yoran Brondsema (Curvo). In dit artikel een voorproefje, waarin ze je laten kennismaken met hun ‘luie successtrategie’.

De essentie van hangmatbeleggen of passief beleggen is dan ook dat je geen keuzes meer maakt. Je koopt gewoon ‘alles’. Het is te zeggen: een schijfje van elk aandeel, een stukje van elke obligatie of een deel van elk gebouw. Zo moet je ook niet meer kiezen waarin je juist belegt.

Gedaan met vruchteloos studeren op aandelen, minutieus hét moment voor die obligatie proberen te bepalen of zo goed mogelijk trachten in te schatten wat de een of andere belegging nu juist zal opleveren. Zoals verder in het boek aangetoond zal worden, is dat werk niet rendabel. Dus kruip je beter in je hangmat en laat je de hele markt en beleggingswereld voor jou werken.

De meesten beleggen daarvoor via een indexfonds en diens nabije broer, de beursgenoteerde ETF. Belangrijk om te weten is dat zo’n indexfonds of ETF een korf van beleggingen volgt, tegen een lage kost . Zo kun je op een goedkope manier de theorie van ‘alles’ kopen in de praktijk brengen. Via indexfondsen of ETF’s beleggen leverde vele mensen al enorm mooie rendementen op.

Vergelijk het maar eens met de anekdotische maar interessante lijst aandelenfondsen die Tim vijf jaar geleden heeft samengesteld in deze tabel (cijfers Morningstar 30/6/2023).

Hoe kan dat nu? Professionele beleggers met teams vol analisten, strategen, fondsbeheerders en andere specialisten slagen er niet in om de eenvoudige ETF’s te kloppen die de wereldwijde markt volgen. Een belangrijk maar niet het enige aspect zijn de enorme verschillen in kosten.

 

Het effect van kosten op het rendement

Welk negatief effect kosten hebben op het rendement? Laat ons dat even illustreren met een echt, maar anoniem, actief fonds: Grootbank Equity Fund World. Anoniem omdat het bij de meeste banken zo werkt en we dus niet één enkele bank viseren. Dit aandelenfonds wil een zo hoog mogelijk rendement behalen, ten opzichte van de MSCI All Country World-index als benchmark. Dit is een wereldindex van meer dan 45 zowel ontwikkelde als opkomende landen. Een benchmark is een referentie-index of graadmeter waarmee een fonds meet hoe goed ze het doen.


Nu, er bestaan ook ETF's die de MSCI All Country World-index volgen. Een daarvan is de SPDR MSCI ACWI IMI ETF. Laat ons de kosten van het actieve fonds van de Grootbank eens vergelijken met de ETF van SPDR.

Het verschil aan kosten is aanzienlijk. In tegenstelling tot het actieve fonds kent de ETF geen instapkosten (maar wel transactiekosten), en de lopende kosten liggen vele malen lager. De gevolgen voor het rendement zijn duidelijk te zien als je naar de periode tussen 2005 en 2023 kijkt.

Bij een ETF heb je een transactiekost en beurstaks van 0,12%. Afhankelijk van je broker kan je deze kosten aanzienlijk beperken en een kostprijs van 0,3% moet haalbaar zijn.

Maar hoe begin je nu aan beleggen met deze ETF’s?


Gratis webinar: Starten met ETF’s


VFB organiseert samen met de auteurs van De Hangmatbelegger een gratis webinar op 13 septembe 2023 om jullie op weg te helpen met ‘Starten met ETF’s’. Daarin bespreken we waar en hoe je ETF’s kan vinden en geven we een voorsmaakje van ons boek en onze modelportefeuilles.

Hieronder alvast een samenvatting van deze ETF modelportefeuilles.

De onderliggende index

Het eerste en belangrijkste criterium bij het kiezen van een ETF is de onderliggende index. Die index of korf van beleggingen bepaalt namelijk waarin je uiteindelijk belegt. Bij het bouwen van een portefeuille kies je daarom eerst de indexen die je terug wilt zien. Pas daarna ga je op zoek naar de ETF's die deze indexen volgen.

De S&P 500 is misschien wel het bekendste voorbeeld van een index. Het eerste indexfonds was ook een S&P 500-fonds, gebouwd door John Bogle in 1976 en dus 46 jaar oud in 2023. S&P 500 staat voor de Standard & Poor's 500-index. Zoals de naam al aangeeft, probeert deze index de prestaties te volgen van een samenstelling van de vijfhonderd grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Via de S&P 500 stel je je bloot aan een groot deel van de Amerikaanse economie, want de index dekt 80% van de totale Amerikaanse aandelenmarkt af.
De index mag dan wel al bijna een halve eeuw oud zijn, de populariteit van de S&P 500 en het bijbehorende indexfonds blijft groeien, nu de economie van de VS het buitengewoon goed blijft doen. Het is een gemakkelijke manier voor indexbeleggers over de hele wereld om in één keer een groot stuk van de Amerikaanse aandelenmarkt te kopen. Maar als hangmatbelegger willen we nog meer spreiden. Wat als de VS getroffen wordt door een crisis die alleen hen treft? Eigenlijk willen we niet afhankelijk zijn van een enkel land voor het rendement van onze beleggingen.

De MSCI World-index is zo'n bredere index. Deze volgt de aandelenmarkt van een twintigtal markten die als ‘ontwikkeld’ beschouwd worden, waaronder de VS, maar ook Duitsland, Frankrijk, Japan… Met meer dan duizendzeshonderd aandelen is de MSCI World-index een pak meer gespreid dan de S&P 500.


Te kleine indexen: AEX en BEL 20

Zoals de S&P 500 een maatstaf is voor de Amerikaanse beurs, zo bestaan er ook indexen die onze thuismarkt meten: de AEX voor de Nederlandse aandelenmarkt, en de BEL 20 voor de Belgische. Je belegt er echter het best niet in. Onze thuismarkten zijn veel te klein om van enige spreiding te kunnen spreken. Zo vertegenwoordigt België slechts 0,24% van de wereldeconomie. Met andere woorden: als je vooral in de BEL 20 belegt, sluit je 99,76% van de belegbare markt uit. Er zijn nu eenmaal veel te veel geweldige bedrijven buiten België actief, om je enkel tot de BEL 20 te beperken! Hetzelfde gaat op voor de AEX.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je nog meer te weten komen over passief beleggen en ETF’s, dan kun je als VFB-lid het boek ‘De Hangmatbelegger’ bestellen met 5 procent korting. Gebruik daarvoor de code ‘hangmat5’ op: www.lannoo.be/nl/de-hangmatbelegger

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met hangmatbeleggen of ETF's te maken heeft, dan kan je inschrijven op de gratis nieuwsbrief op dehangmatbelegger.be

Tim Nijsmans en Yoran Brondsema