Goede voornemens voor een belegger

De start van een nieuw jaar is traditioneel de tijd voor goede voornemens. Even traditioneel liggen die tegen eind februari in de vuilbak. Dat moet beter kunnen, zeker waar het onze financiële gezondheid en toekomst betreft. Zoals zo vaak vind ik inspiratie op onverwachte plekken: mijngrote zus. Dat op zich hoeft niet onverwacht te zijn, maar geldzaken zijn nooit echt haar ding geweest. Lang volgehouden voornemens ook niet echt trouwens. Maar in maart 2020 was er plots tijd voorreflectie en amper een dik half jaar later ziet haar leven er helemaal anders uit. Ze heeft de controle herwonnen door anders te gaan kijken naar de dingen. Daardoor werden die goede voornemens plots geenuitdaging meer maar een beloning. In haar geval resulteerde dat onder meer ineen gewichtsverlies van 40 kg, maar dat is niet eens het belangrijkste resultaat: de ‘niet-weegschaal gebonden winst’ maakt dat dit geen dieet is maar een beter, gezonder, leuker leven. Dat sluit dan weer heel mooi aan bij de lessen uit de financiële gedragswetenschap waarover je meer kan lezen in het boek ‘Waarde(n)vol’*: als geld de vijand is, zal je nooit financieel gezond worden. En als geld het enige doel is, is een gelukkig leven ook ver af. Geld is een middel om het doel te bereiken, en beleggen is de strategie om dat middel en jouw doel bij elkaar te brengen. Investeren doen we niet voor de winst An Sich, maar voor wat we met die winst kunnen doen. Ten gronde beleggen we dus in ons eigen leven, in onze omgeving, in onze toekomst, omdat we controle willen over hoe die er uit zal zien.

Sta me toe deze analogie nog even verder te bespreken om de vergelijking tussendieet-doelen en levensdoelen te verduidelijken. Een dieet dat louter focust op gewicht is een beetje sterven: voedsel wordt de vijand, alle aandacht gaat naar wat je fout doet en tijdelijk wil vermijden, de weegschaal is de enige waarheid en als het doelgewicht bereikt is kunnen we weer ‘losgehen’ en de behaalde resultaten op recordtempo ongedaan maken. Als het doel beter worden is – to heal –wordt dat gewicht een bijverschijnsel ineen groter kader. Focus dus op wat je graag doet, en daarom lang kan volhouden. Beloon jezelf voor kleine, dagelijkse keuzes die op lange termijn een sneeuwbal effect hebben. Een zonde is dan ook geen rampmeer, maar een kleine correctie die op lange termijn geen belang heeft.

Vooral dat laatste klinkt beleggers als muziek in de oren. De beste kans op een mooi rendement krijg je als je op regelmatige basis en over een lange periode belegt, en niet door plots al je spaargeld in te zetten als was het een casino, om al die jaren ‘goed te maken’ waarin je geen aandacht had voor je financiële gezondheid. De minste dip op de beurs zorgt dan niet voor een overhaaste vlucht en terugkeer naar de oude gewoontes. Een financieel plan mag geen straf zijn, winst geen doel op zich. De focus is niet wat je allemaal ‘fout’ doet, maar de kleine dingen die je goed kan doen. Dagelijkse keuzes die op termijn leiden naar een heel ander leven. Eén aandeel kopen heeft weinig impact, maar elke maand een aandeelkopen en dat 10, 20, 40 jaar lang … Beleggen is de brandstof van jouw toekomstige mogelijkheden.

Vandaar mijn nieuwjaarswens: een mooi rendement op uw inspanningen. Op uw inzet voor uw familie, voor een duurzame wereld, voor een mooi rendement, voor alles wat jou gelukkig maakt.2020 was niet het beste jaar ooit, maar aan alles komt een einden we kijken vol goede moed vooruit. Tegen het einde van dit jaar kan de wereld er weer helemaal anders uitzien. Daar dragen we met VFB graag aan bij.

Noteer alvast dat we de kalender een beetje omgooien in 2021: de Happening verhuist naar oktober in de hoop dat weelkaar dan allemaal weer de hand kunnen schudden. In april zullen we nog onlinewerken voor de Dag van de Tips. Samen met de trefpunten blijven we interessante sprekers aanbieden, die je voortaan ook achteraf nog kan bekijken via de ‘net gemist’ pagina op de website.2021 kondigt zich alvast mooi aan, met mooie verwachtingen voor de beurs en hopelijk een herstel van de economie nu er een vaccin is. Schommelingen zullen er altijd zijn op de beurs, maar op de lange termijn behouden we onze strategie: beleggen voor duurzaam financieel welzijn. Veel succes in 2021.

Redactie 11 december 2020

‘Waarde(n)vol. Over geld, psychologie en hoe je vooruit geraakt in het leven zonder je waarden uit het oog te verliezen.’ Uitgeverij Wiley (origineel ‘Loaded’). Verkrijgbaar via de VFB website

https://www.vfb.be/boeken