Eindelijk tijd om die podcast over beleggen eens te beluisteren?

Spotify link voor ABC van Beleggen podcast

Het is vakantie ... dus eindelijk tijd om die podcast over beleggen van VFB eens te beluisteren!

Moet ik schrik hebben van de hogere rente? Is een obligatie terug interessant? Wat moet ik doen met goud, crypto of die populaire ETF's? Zijn vrouwen betere beleggers? Kan ik verschil maken met met mijn geld? Is vastgoed op de beurs een alternatief? Zijn holdings interessante beleggingen voor beginners en kan ik mijn geld passief laten beheren? 

Beluister de derde reeks van het “Het ABC van Beleggen”, een podcastreeks van de Vlaamse Federatie van Beleggers die antwoord biedt op de vragen van een beginnende belegger.

Aflevering 21: Moet ik bang zijn van de hogere rente?

De inflatie en rente zijn twee factoren die razend belangrijk zijn voor beleggers. Maar wat is het verschil en verband tussen die twee? En hoe kunnen beleggers zich beschermen, of net koopjes doen?

Aflevering 22: Zijn obligaties terug interessant?

De voorbije jaren lieten beleggers obligaties links liggen omdat er betere alternatieven waren. Nu de rente stijgt, worden ze misschien terug interessant. Welke soorten obligaties bestaan er? En waar moet je als belegger op letten?

Aflevering 23: Is het al goud dat blinkt?

In woelige tijden is goud een veilige haven - of zo luidt de legende alleszins. Klopt dat en hoort goud thuis in elke portefeuille? Hoe koop je goud eigenlijk best? Of zijn er andere grondstoffen die interessanter zijn?

Aflevering 24: Is er een toekomst voor crypto?

Wie tegenwoordig een podcast over beleggen maakt, kan onmogelijk om crypto heen. Wat trekt mensen aan om in virtuele munten te beleggen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Aflevering 25: Zijn vrouwen betere beleggers?

Journaliste Ilse De Witte schreef het boek ‘Vrouwen willen meer dan een roze creditcard’, over hoe vrouwen naar financiën en beleggen kijken. Ze is de geknipte gast voor een aflevering die inzoomt op de verschillen en gelijkenissen tussen mannelijke en vrouwelijke beleggers.

Aflevering 26: Kan mijn geld de wereld redden?

‘Put your money where your mouth is’, is een uitspraak die de wereld kan veranderen. Kijk maar naar duurzaam beleggen, dat aan een opmars bezig is. Toch is het niet altijd makkelijk om na te gaan wat oprecht en wat greenwashing is. Na het beluisteren van deze aflevering weet je er alles over!

Aflevering 27: Koop ik vastgoed beter op de beurs?

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar soms is het beter wanneer je die baksteen niet zelf bezit maar via de beurs aankoopt. Gert De Mesure, analist bij VFB, en auteur van het boek ‘GVV’s van A tot X’ vertelt je alles over de wondere wereld van vastgoed(aandelen). 

Aflevering 28: Wat heeft een holding beginners te bieden?

Weinig mensen volgen de Belgische holdings zo op de voet als Joren van Aken, analist bij Degroof Petercam. In deze aflevering vertelt hij wat zo’n holding precies is en waarom ze interessante beleggingen zijn - ook voor wie net op de beurs komt piepen.

Aflevering 29: Wat maakt ETf’s zo populair?

ETF’s zijn razend populair, en dat is niet toevallig. Waar komen ze vandaan? Zijn ze bestendig tegen crisissen? En welke ETF’s kunnen beleggers beter vermijden?

Aflevering 30: Kan ik mij geld passief laten beheren?

Wie aan vermogensbeheer denkt, denkt ongetwijfeld aan fondsbeheerders die een portefeuille actief opvolgen. Toch is er nog een andere optie mogelijk, zegt Andres Buysse van Easyvest. Hij legt in deze aflevering uit hoe passief beheer werkt en wat de voordelen zijn.