Drie ETF-tips van Thomas Laureys

Bij VFB gekend voor zijn luiaard belegger reeks is Thomas Laureys een overtuigde passieve belegger. Zijn keuze valt dan ook op drie favoriete ETF’s of trackers. Hij werd recent hoofdredacteur bij Investment Officer België, een platform voor beleggingsprofessionals in België. Daarnaast werkt hij voor de Vlaamse Federatie van Beleggers. 

SPDR MSCI ACWI IMI

Met enkele goede basisstukken leg je een solide basis. Met deze ETF koop je heel lui en makkelijk een stukje van een wereldindex. Je koppelt je wagentje zo aan de groei van bedrijven en economieën over de hele wereld. Je laat je geld voor jou werken in plaats van omgekeerd. Voor beleggers is dit soort degelijke, wereldwijd gespreide ETF een must-have als fundament voor een gezonde portefeuille. Met een beheerskost van 0,17 procent per jaar bewijst deze ETF dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Actieve bankfondsen kosten een veelvoud en doen het stukken minder goed. Kortom, zoals een luiaard zou zeggen: ‘less is so much more’. (ISIN-code: IE00B3YLTY66)

IShares MSCI World Small Cap (5,76 euro)

Eens je een stevig fundament hebt opgebouwd voor je beleggingsportefeuille, kan je wat bijkomende accenten leggen. Wereldwijd gespreide ETF’s richten zich meestal voornamelijk op grotere aandelen, daarom kan deze ETF die focust op kleinere beurskapitalisaties een mooie aanvulling vormen. Kleinere bedrijven kunnen risicovoller zijn, maar daar staat tegenover dat ze een groot groeipotentieel hebben. Door de recessievrees noteren de indexen voor kleinere kapitalisaties historisch gezien bovendien eerder goedkoop. (ISIN-code: IE00BF4RFH)

Ishares iBonds

Dit is geen tip voor een enkele ETF’s, maar voor een gamma. Blackrock lanceerde recent obligatie ETF’s met vaste vervaldatum en opbrengst. Het product bestond al langer in de VS en is nu ook in Europa beschikbaar. De trackers bevatten enkel obligaties die vervallen in het jaar waarin de tracker vervalt, daardoor weten beleggers ongeveer wat de opbrengst zal zijn als ze de ETF bijhouden tot de vervaldag. Dit is interessant doordat dit soort ETF’s de voordelen van een klassieke obligatie combineert met het gemak en de lage kosten van een ETF. (ISIN-Codes: IE0007UPSEA3, IE000BWITBP9, IE000SIZJ2B2, IE0000VITHT2, IE0000UJ3480 & IE000264WWY0)

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard en bij de Spaarvarkens