Dossier jaarcijfers, deel 1: België

Hoe evalueren jullie het Belgische resultatenseizoen?

 

Kurt Vansteeland (redacteur De Tijd)

“Gezien de vele kopwinden, zoals de grondstoffen- en looninflatie en de kachelende economie, waren de resultaten vaak verrassend degelijk. En er zijn veel bedrijven, zoals Recticel, die ook na een moeilijk jaar de belegger vertrouwen signaleren door het dividend minstens op peil te houden.”

 

Laurence De Munter (Securities De Munter)

“De resultaten van de Bel20 waren verdeeld. Enerzijds pakten D’Ieteren, Lotus Bakeries en UCB uit met schitterende cijfers. Anderzijds bleef de hoge rente wegen op de waardering van vastgoedaandelen. Daardoor bleef de Bel20 achter tegenover andere indexen, omdat die sector zwaarder weegt.”

 

Pierre Huylenbroeck (Mister Market Magazine)

“Ook in België waren de resultaten meestal prima. Zowel bij kleinere aandelen, zoals Kinepolis, Ekopak, EVS en Fagron, als bij de grotere, zoals Lotus Bakeries en UCB. IBA reken ik eveneens bij de positieve verrassingen, ook al was het nettoverlies groot. Dat zal in 2024 beslist anders zijn, volgens mij.”

"Gezien de vele kopwinden waren de cijfers vaak verrassend degelijk. "

-

Timo Nuyttens en Carlo Follessa (VEK Investment Club)

“De Belgische beurs doet het vaak minder goed dan die van onze buurlanden en de internationale markten. Dat was dit jaar niet anders, de Belgische beurs steeg vrij beperkt. De vastgoedsector, die nog altijd snakt naar renteverlagingen, en een bouwsector die maar niet lijkt op te veren, spelen daarbij een grote rol. UCB was een positieve uitschieter met zeer stevige verwachtingen voor Bimzelx. De korting bij de monoholding Tubize staat dan weer op een recordniveau.”

 

Ward Awouters, Julie Deckx, Thomas Devriendt en Thomas Mys (Greenhill Capital)

“Het Belgische bedrijfslandschap kende een uitdagend jaar. Een meerderheid (55%) van de beursgenoteerde bedrijven rapporteerde een daling van de nettowinst tegenover het jaar voordien. Vooral de stijgende rente- en loonkosten eisten hun tol, zeker in de vastgoedmarkt. Desondanks blikken ondernemingen positief vooruit, aangezien 56 procent besloot het dividend te verhogen. Die verhoging is mede te danken aan de relatief lage pay-outratio, die voor Belgische aandelen gemiddeld 45 procent bedraagt.”

 

Wat waren de grootste mee- en tegenvallers? 

Pierre Huylenbroeck

“Ik telde veel flinke meevallers, zoals Lotus. Ook Moury Construct bewijst dat sterke ondernemingen meer beurssucces in zich hebben dan de meeste beleggers denken. Maar ik ga hier voor het duo: EVS en Jensen. Hun resultaten en vooruitzichten wijzen op een houdbaar hoog groeipotentieel.”

 

“Atenor was dan weer bar slecht en ook Umicore viel tegen. Maar de grootste persoonlijke teleurstellingen zijn toch Tessenderlo en Roularta. De indruk bestaat bij dit duo al jaren dat er meer inzit dan er uitkomt. Komt dat beurssucces er ooit nog?”

 

"Een meerderheid van de beursgenoteerde bedrijven rapporteerde een daling van de nettowinst. "

-

Kurt Vansteeland

“UCB was een meevaller. CEO Jean-Christophe Tellier legt de critici van 2023 het zwijgen op met een sterk rapport en nog sterkere vooruitblik op 2024. Anderlecht lijkt met Bimzelx, Rystiggo, Zilbrysq en Fintepla vertrokken voor een decennium groei, terwijl vanop een verborgen lijntje van de resultatenrekening Evenity via partner Amgen een stevige support act is.”

 

“AB InBev was een tegenvaller. Het wordt stilaan duidelijk wat een structurele schade Bud Light in de kasstroomtabel aanricht, met als gevolg een trager dan verhoopte schuldafbouw bij de bierreus.”

 

Timo Nuyttens en Carlo Follessa

“De Belgische baggeraar Deme realiseerde een recordomzet van bijna 3,3 miljard euro in 2023. Dat was deels te danken aan een sterke vraag in de sector. Naast zijn kernactiviteiten in baggerwerken, is Deme ook actief in de offshore energiemarkt, met projecten die zich uitstrekken van Taiwan tot in de Verenigde Staten. Zowel voor de bouw van windparken op zee als voor baggerwerken kon Deme wereldwijd nieuwe contracten binnenhalen. Als gevolg van de uitstekende resultaten volgde een 40 procent hoger dividend.”

 

“Voor de producenten van autochips was 2023 een tegenvallend jaar. Zij werden geconfronteerd met een terugvallende vraag in hun eindmarkt en enkelen schroefden hun grote investeringsplannen wat terug. De koers van Melexis bleef daardoor nagenoeg vlak in 2023. Ook (een deel van) de chemiesector had het moeilijk. Denk aan Azelis en Tessenderlo, dat geconfronteerd werd met hogere grondstofprijzen en lagere verkoopprijzen voor zijn meststoffen. Ook de andere divisies hadden het moeilijk, waardoor de omzet en de winst lager ging in 2023. Een zwakke bouwmarkt in Europa zorgde voor lagere volumes en tegenvallende resultaten bij onder andere Deceuninck en Recticel.”

Laurence De Munter

“D’Ieteren maakte een mooie sprong van 10 procent bij de publicatie van de resultaten. Ook Colruyt droeg positief bij tot de performance. De resultaten van Melexis lagen onder de verwachting, wat deels te wijten was aan voorraadcorrecties.”

 

 

Zijn er Belgische aandelen of sectoren waar jullie specifiek op inzetten voor de rest van het jaar? 

 

Timo Nuyttens en Carlo Follessa

“Zowel in België als in de rest van de wereld kijken we uit naar een eventuele heropleving in smallcaps, die sterk zijn achtergebleven op de largecaps. In België zien we kansen bij Deceuninck en Recticel. Beide zullen profiteren van een herstel in de bouwsector en spelen in op de Europese Green Deal en duurzaamheid. Met het zicht op de eerste renteverlagingen menen we de bodem gezien te hebben bij de gvv’s. Het is nu een goed moment voor wie blootstelling wenst aan deze sector.”

 

Ward Awouters, Julie Deckx, Thomas Devriendt en Thomas Mys

“We kijken uit naar de resultaten van AB InBev. Het bedrijf heeft een bewogen laatste kwartaal achter de rug: de volumes daalden met 2,6 procent, deels te wijten aan de Bud Light-crisis in Noord-Amerika, die onopgelost blijft. Desondanks werd het dividend opgetrokken van 0,75 naar 0,82 euro. We zijn dus benieuwd of AB InBev het tij kan keren in de resultaten van het eerste kwartaal van 2024. Cruciaal in dit verhaal blijft de snelheid van de schuldafbouw na een aantal grote overnames.”

“Ook EVS heeft onze aandacht getrokken. Het livestreamingbedrijf heeft een sterk jaar achter de rug en klopte zowel zijn omzet-, als zijn bedrijfswinstverwachtingen. Met het doel zijn omzet te verdubbelen tegen 2030 en een koers-winstratio van 12,5 blijft dit volgens ons een zeer interessant aandeel.”

Kurt Vansteeland

“Op 21 juni weten we of het zomer wordt voor de Brusselse beurs, want dan legt Argenx met zijn goudhaantje Vyvgart, dit keer voor de behandeling van de spierziekte CIDP, een nieuw examen af in Washington. Bij goed nieuws lijkt voor de Gentenaars de weg vrij naar de status van Vyvgart als Zwitsers zakmes voor meerdere aandoeningen én een eerste winst over boekjaar 2025.”

"Vooral de stijgende rente- en loonkosten eisten hun tol "

-

Pierre Huylenbroeck

“Hier zwemmen we tegen de stroom in en dat is vermoeiend. We hebben kleinere aandelen, zoals Jensen en Texaf, die keer op keer prima resultaten publiceren, waarna de koers een beetje opveert, om dan weer stil te vallen wegens een tergend groot gebrek aan interesse. Jammer, maar we blijven volhouden.”

 

Laurence De Munter

“De markt verwacht in juni een renteknip van de ECB. Dat zou rentegevoelige en zwaar afgestrafte sectoren, zoals vastgoed en hernieuwbare energie, vooruit kunnen duwen. De voortzetting van de schuldafbouw en de Olympische Spelen kunnen AB InBev misschien een duwtje in de rug geven.”

 

Redactiedatum: 13/04/2024