Brokers gewikt en gewogen
De juiste broker kiezen is een belangrijke beslissing in het kader van je beleggingsstrategie. In de beleggers-community wordt vaak de focus gelegd op de (transactie)kosten, en dat is terecht, maar er zijn nog andere zeer belangrijke selectiecriteria.
Het is verleidelijk om te kiezen voor een goedkope broker, maar wat als de veiligheid van je beleggingen in het gedrang komt? Of de belastingen niet automatisch afgehandeld worden en je deze soms ingewikkelde administratie zelf moet doen?
"Het is verleidelijk om te kiezen voor een goedkope broker, maar wat met de veiligheid. "
-Bij FIRE Belgium hebben we een vergelijking gemaakt van 12 brokers, die we selecteerden op basis van vier belangrijke criteria:
- Veiligheid: de ergste nachtmerrie voor beleggers is het verlies van hun portefeuille door een faillissement, mismanagement of fraude. Daarom is het belangrijk dat je beleggingen, betaald met je zuurverdiende centen, veilig bewaard worden.
- Toegang: heb je toegang tot de beurs en effecten die je wenst te kopen of verkopen?
- Gebruiksgemak: is het platform eenvoudig te gebruiken en worden de belastingen afgehandeld?
- Kosten: vooral transactiekosten, probeer lopende kosten te vermijden.
Het landschap van brokers maakt het laatste jaar een serieuze evolutie door. Ik zie hierin drie trends die naar voren komen.

- Verlaging van transactiekosten
Een geleidelijke verlaging van de transactiekosten door de Belgische brokers (Bolero, Keytrade, Saxo Bank, Re=BEL) in de afgelopen jaren om te concurreren met goedkope buitenlandse brokers. Saxo Bank is nu de goedkoopste Belgische broker. Lage-kosten brokers moeten nog steeds geld verdienen, dus hebben ze andere bronnen van inkomsten (zoals betaling voor orderstroom, uitlenen van effecten, commissies van productaanbieders, enz.), wat niet altijd in het belang van klanten is. Of ze moeten hun tarieven verhogen zoals Degiro en Bux onlangs hebben gedaan.
- Belastingafhandeling
De meeste buitenlandse brokers handelen nog steeds zo goed als geen Belgische belastingen af. DeGiro, Lynx, Mexem en Bux houden enkel de taks op beursverrichtingen in maar geen roerende voorheffing op dividenden van ETF’s en ook geen Reynderstaks. Bij Trade Republic en Interactive Brokers moet je alle belastingen zelf aangeven en betalen, dus ook de taks op beursverrichtingen. Bij een Belgische broker moet je deze administratie niet doen en heb je dus ook minder zorgen, want zij houden wel alle belastingen af.
- Automatische spaarplannen
Er is niets zo handig als automatisch beleggen. Je schrijft op een vast tijdstip geld over naar je effectenrekening, bijvoorbeeld op een maandelijkse basis, en dit geld wordt automatisch belegd. Bolero heeft vorig jaar “Invest & Repeat” gelanceerd, waarmee je periodiek en automatisch in ETF’s uit de ETF Playlist kan beleggen. Ook bij Mexem, Bux en Trade Republic kan je al sinds lange tijd automatisch periodiek beleggen.
"Lage kosten brokers moeten ook geld verdienen, dus hebben ze andere inkomsten."
-Bij alle brokers worden de beleggingen bewaard in een apart bedrijf, de custodian, en dus niet bij de broker zelf. Bij een faillissement van de broker blijven je effecten dus veilig. Maar bij sommige brokers worden je effecten echter uitgeleend aan andere partijen en kan je deze optie niet uitschakelen (DeGiro) of moet je zelf deze dienst uitschakelen (Bux). Het uitlenen van effecten kan een extra risico vormen omdat deze uitgeleende effecten niet bij de custodian bewaard worden.
De meeste brokers geven je de keuze om te beleggen in wereldwijd gespreide aandelen- en obligatie ETF’s, alhoewel bij ING Self Invest en Bux deze keuze zeer beperkt is.
Op het vlak van kosten ben ik geen fan van lopende kosten. Deze betaal je ongeacht of je transacties doet of niet. ING Self Invest en Bux rekenen dergelijke lopende kosten aan. De meeste brokers hebben hun verdienmodel gebaseerd op transactiekosten. Deze zijn afhankelijk van het bedrag van je beursorder en de effectenbeurs waarop het order wordt uitgevoerd. De absolute kampioen in lage transactiekosten is Trade Republic maar zij handelen geen enkele belasting af. Het podium wordt aangevuld met Mexem en Bux, op de voet gevolgd door Saxo, DeGiro en Interactive Brokers.
Hier is een tabel met een samenvatting van onze belangrijkste bevindingen. Als je de volledige tabel met alle details wilt zien, kun je die gratis downloaden via www.firebelgium.com/brokers.