woensdag 11 mei 2022 - 19:30

ETF's of trackers

Online

Gastspreker: Stephan Desplancke en Tim Nijsmans

  • Eerste reeks video's over de basis van ETF's vanaf woensdag 11 mei via mail
  • Eerste live-sessie door Tim Nijsmans over de basis van ETF's op woensdag 18 mei 19u30
  • Tweede reeks video's over trading en eco-systeem ETF's vanaf donderdag 19 mei
  • Tweede live-sessie door Stephan Desplancke over trading en eco-systeem ETF's op woensdag 25 mei om 19u30
  • Derde reeks video's over soorten ETF's en strategie portefeuille vanaf donderdag 26 mei
  • Derde live-sessie door Stephan Desplancke over soorten ETF's en strategie op woensdag 1 juni om 19u30

 

Een Exchange Traded Fund of ETF is een kostenefficiënt beleggingsfonds dat beursgenoteerd is op één of meerdere beurzen en nauwgezet een marktindex volgt, zoals bijvoorbeeld de S&P500 of de MSCI Europe.
Het beleggen in ETF’s of trackers in de volksmond, kent de jongste jaren een heel sterke groei. En toch vertegenwoordigen aandelentrackers slechts 5% van de totale waarde van alle beursgenoteerde aandelen in de wereld.
We staan m.a.w. aan het begin van een jarenlange expansie. Beleggen in een ETF lijkt vrij eenvoudig. Je kiest gewoon een index van het land, regio of sector waarin je wil beleggen. Vervolgens selecteer je een ETF die deze index volgt en klaar is kees.
Maar, niets is minder waar. Eind 2020 bestonden er immers in Europa meer dan 3.000 ETF’s. Hoe kan de belegger daar een keuze in maken? Waar moet je op letten? Wat is nu de werkelijke kost van een ETF? Hoe wordt de belegger belast?
In deze ETF academie wordt een antwoord gegeven op al deze en nog veel meer andere vragen.

Tijdens het eerste gedeelte maak je kennis met de basisconcepten in de wereld van ETF’s. Er zijn diverse types en structuren, elk met hun voor- en nadelen.
De kost van een ETF is ook veel meer dan enkel de gepubliceerde beheersvergoeding. Net zoals bij klassieke fondsen heb je per ETF verschillende valuta en klassen. En is een ETF gelijk aan een indexfonds?

Daarna wordt dieper ingegaan op het specifieke handelen of traden in ETF’s. Want, zoals bij aandelen is de liquiditeit van een tracker essentieel. En het unieke ‘creation & redemption’ systeem bij trackers zorgt voor extra liquiditeit.
In dit 2de deel van de academie komt dit hele trading ecosysteem aan bod.

In het 3de laatste deel tenslotte wordt een volledig overzicht gegeven van de algemene classificatie van ETF’s. Welke trackers kan de belegger gebruiken in een beleggingsportefeuille en hoe?
Iedere beleggingsbeslissing is een actieve beslissing, zelfs als je passieve instrumenten of ETF’s gebruikt. Sommige beleggingscategorieën zijn beter geschikt voor actieve fondsen en het komt er op aan om de combinatie te maken van actieve en indexfondsen of trackers in een totale portefeuille.


PRIJS                   leden: 115 euro, niet-leden 205 euro (inclusief lidmaatschap VFB)

LESGEVERS          Tim Nijsmans (deel 1) en Stephan Desplancke (deel 2 en 3)

LIVE SESSIES      op woe 18/5, 25/5 en 1 juni om 19u30

 

Stephan Desplancke heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector,
waarvan de laatste 13 jaar als Directeur België bij vermogensbeheerder BlackRock.
In zijn huidige functie heeft Stephan ook een expertise opgebouwd in het helder communiceren en presenteren op een vulgariserende manier. Stephan geeft dan ook veel presentaties over beleggen, fondsen en portefeuillebeheer in brede zin en voor een divers publiek.
Na zijn studies te Leuven als Licentiaat in de Toegepast Economische Wetenschappen kreeg hij al snel
de beleggingsmicrobe te pakken. Bijgevolg werd Stephan lid van het VFB in Brugge in de jaren 90 waar hij ook voorzitter was van een beleggingsclub. Hij heeft een passie voor alles wat met beleggen en financiële markten te maken heeft en wenst via het VFB bij te dragen aan de financiële educatie
van de Belg door de kennis te verbreden van beleggen in fondsen en trackers in het bijzonder en portefeuillebeheer in het algemeen.

Tim Nijsmans heeft een master in de handelswetenschappen en executive master in personal financial planing (AMS). Bij Dierickx Leys Private Bank was hij 14 jaar lang vermogens- en fondsbeheerder. Hij heeft de Vermogensgids opgericht om onafhankelijk advies te geven aan beleggers met een focus op passief beleggen en ETF's. Geeft les als docent Private banking aan de Arteveldehogeschool en zit in de raad van bestuur van VFB.

Inschrijven

Het is niet langer mogelijk om in te schrijven.

Bekijk het vorige beleggersacademie