Colruyt in ongenade (Stefan Willems)

Het aandeel Colruyt zakte tot meer dan 10% na de publicatie van de jaarcijfers op woensdag. De jaarcijfers op zich waren niet slecht. De omzet steeg met 2,8% tot 9,43 miljard euro en ook de winst van het boekjaar kon aandikken met 2,5% tot 384 miljoen euro. Ook het dividend steeg van 1,22 euro per aandeel naar 1,31 euro per aandeel waardoor er toch veel positieve elementen te bemerken waren en de operationele resultaten echter niet verslechterde.

Echter moeten we deze resultaten ook afzetten tegen de waardering van het aandeel die sterk opgelopen was na een stijging van de beurskoers met bijna 50% op een gegeven moment dit jaar. Zo noteert het aandeel volgens Tom Simonts van KBC Securities nog steeds aan een premie van 50% tot 70% ten opzichte van zijn collega's en zijn er weinig aandelen die evenveel verkoopadviezen hebben. 

Maar er is meer. Colruyt verloor marktaandeel de afgelopen maanden,  terwijl de media melden dat Colruyt eigenlijk marktaandeel won. Dat zit zo: vorig jaar haalde Colruyt in België een marktaandeel van 31.8% en dit jaar een van 32.2% op jaarbasis. Sterk en deze informatie is juist, maar als we rekening houden met het marktaandeel van 32.4% inn de eerste jaarhelft, zien we dat Colruyt het jongste halfjaar 40 basispunten aan marktaandeel verloor. Dit in combinatie met de waarschuwing van extra concurrentie en promodruk maken dat beleggers zich plots vragen beginnen stellen.

In de Beste Belegger kon u een half jaar geleden stuk lezen van Stefan Willems over de dure waardering van Colruyt.

Klik hier.