Lezersvraag: Negatieve rente op komst bij beleggingsrekeningen

Eén van onze leden kreeg de mail van haar bank dat vanaf oktober negatieve rente zal aangerekend worden op haar cash geld dat op de beleggingsrekening staat. Ze vroeg ons of dit mogelijk was en wettelijk.

 

Ons antwoord:

Beste,

Enkel de gereglementeerde spaarrekeningen, de zogenaamde spaarboekjes, zijn wettelijk verplicht een positieve rentevoet te geven van minimaal 0,11%. We zien dat verschillende banken bij professionele klanten - maar ook meer en meer bij particuliere klanten - de negatieve rente wensen door te rekenen. Uw broker is niet de eerste die hier mee gestart is. Vaak voert de bank of broker deze negatieve rente in als u meer geld dan een bepaald grens heeft staan op die rekening of als u geen gebruik maakt van een andere bankdienst die winstgevend is voor de bank.

Zolang de bank, broker of beheerder deze tariefwijziging op tijd communiceert naar haar klanten lijkt ons dit wettelijk. Het staat u als klant altijd vrij om voor een andere bank of broker te kiezen. U kan ook ingaan op hun aanbod om een andere betalende service te kiezen.

We merken dat de negatieve rente die de Europese Centrale Bank (ECB) aanrekent, begint door te wegen, zeker voor financiële spelers die geen leningen kunnen verstrekken. Het probleem situeert zich dus op het macro-economisch niveau. Maar de banken lijken minder van plan de kostprijs van de strafrente volledig op zich te nemen. In de toekomst zullen dan ook meer en meer banken deze maatregelen kunnen invoeren, vrezen wij.

Op het beleid van de negatieve rente bij de ECB of individuele banken hebben we met VFB, jammer genoeg, weinig impact. Mogelijk is de negatieve rente het nieuwe normaal voor de komende jaren.

Vriendelijke groeten,

VFB-team