VFB-podcast: "Het ABC van Beleggen"

VFB-Podcast: “Het ABC van Beleggen”

Wat is beleggen? Hoe begin ik eraan? Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie? En hoe werkt beleggen in de praktijk? Beluister “Het ABC van Beleggen”, een podcastreeks van de Vlaamse Federatie van Beleggers die antwoord biedt op de vragen van een beginnende belegger.

In ‘Het ABC van beleggen’ geven Jasper Vekeman (Gids voor de Beste Belegger) en Tim Nijsmans (Vermogensgids) een inleiding in beleggen. Tien afleveringen lang bespreken ze de vragen waar iedere leek een antwoord op zoekt. Beluister de podcast hier of vind hem terug waar je normaal uw podcast beluistert.

 

Aflevering 1: Wat is beleggen?

 

Zelfs wie nog nooit een financiële krant opensloeg heeft al eens van ‘beleggen’ gehoord. Misschien hoorde je iemand op een familiefeest vertellen over een geslaagde investering of opende het nieuws met de geslaagde beursgang van een techbedrijf. Maar wat is dat eigenlijk, beleggen?

 Spotify link naar aflevering 1

 

Aflevering 2: Waarom beginnen met beleggen?

 

Met geld kun je heel wat toffe dingen doen. Op reis gaan bijvoorbeeld. Of je kan het zoals miljoenen Vlamingen op je spaarrekening laten staan. Je kan het verder ook gebruiken om… te beleggen. Maar waarom zou je dat doen?

 

 

Aflevering 3: Hoe begin ik te beleggen?

 

Iedereen heeft een eigen reden om te beleggen, maar waar begin je? Steek je al je geld in één investering of net niet? Waarom is het belangrijk om te spreiden? En hoe bepaal je welke strategie het best bij jou past? Dat ontdek je in deze podcast!

Aflevering 4: In wat kan ik beleggen?

 

Wanneer je aan beleggen of de beurs denkt, denk je ongetwijfeld aan aandelen. Toch zijn er nog heel wat andere zaken waarin je kan beleggen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, die je in deze podcast ontdekt.

 

Aflevering 5: Hoe stel ik een portefeuille samen?

 

Je beleggingsportefeuille is een persoonlijke mix tussen verschillende zaken waarin je kan beleggen. In deze podcast ontdek je de verschillende factoren die een impact hebben op die samenstelling, zodat je zelf aan de slag kunt.

 

 

Aflevering 6: Wat is het belang van spreiding?

 

Superbeleggers als Warren Buffett hameren op het belang van spreiding. Wanneer je jarenlang gespaard hebt en nu begint te beleggen is het verleidelijk om meteen een grote som te investeren, maar in deze podcast ontdek je waarom je dat beter niet doet.

 

 

Aflevering 7: Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

 

Wie een aandeel koopt wordt voor een deel eigenaar van een bedrijf, maar hoe zit dat met obligaties? In deze podcast ontdek je de verschillen en leer je ook wat zo’n obligatie wel of niet interessant maakt.

 

 

Aflevering 8: Waar haal ik informatie over beleggen?

 

Beginnende beleggers zijn vaak overweldigd door alle informatie die op hen afkomt. In deze podcast helpen we je het bos opnieuw door de bomen te zien, zodat jij met de nodige betrouwbare informatie aan de slag kunt. 

 

 

Aflevering 9: Hoe kan ik zelf een analyse maken?

 

Een aandeel puur op buikgevoel kopen is zelden de beste beslissing. Technische of fundamentele analyses zijn een objectieve maatstaf die je kunnen helpen. Hoe je daaraan begint leggen we in deze podcast uit.

 

 

Aflevering 10: Hoe werkt beleggen in de praktijk?

 

Je kan urenlang naar podcasts over beleggen luisteren, maar het beste is natuurlijk om er gewoon mee te beginnen. Hoe je concreet van start gaat ontdek je in deze laatste aflevering van onze podcast.