J’accuse!

We weten allemaal dat politici zaken verdraaien en ‘economisch’ omgaan met de waarheid. Toch hoop je dat dit land geleid wordt door mensen met toch een minimaal respect voor eerlijkheid, beroepsernst, justitie, het grondwettelijke hof en de senaat, … om in de spiegel te kunnen kijken zonder schaamte. Niet dus. J’accuse! Het regeerakkoord is een vodje papier! Het Grondwettelijk Hof is een politiek tweederangs theater! De bevolking is er niet om te dienen maar om te gebruiken. De meest waardevolle grondstof van dit land, zijn welvarende volk, wordt verspild.

Harde woorden, die ik schrijf na het vonnis in de rechtszaak tegen de JTER (effectentaks) die VFB voerde met meesters Coveliers en Cools van kantoor Tiberghien. Een beetje toelichting, te beginnen bij het regeerakkoord uit september 2020 waarin staat dat ‘de overheid zal streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die de grootste draagkracht hebben’. In oktober 2021 herhaalt premier De Croo dat ‘met de effectentaks de personen met een grotere financiële draagkracht worden aangesproken’.

"Bananenrepubliek = politiek en economisch instabiel en corrupt land dat zijn rijkdom vergooit."

-

Meerdere regeringsleden spraken publiekelijk over een rijkentaks of sterkeschouderstaks. Het woord vermogenstaks mocht niet gebruikt worden vanwege eerdere beloftes dat die er niet zou komen. Dhr. Bouchez beweerde dat hij geen nieuwe belasting zou goedkeuren buiten die die in het regeerakkoord voorzien zijn. Dhr. Van Peteghem zei in oktober nog is een lezing bij het VFB-trefpunt Kempen dat het niet de bedoeling was mensen meer belasting te doen betalen.

‘Wie gelooft die mensen nog?’, zei een vergeten politicus en ‘it takes one to know one’. Want voor het Grondwettelijk Hof klonk een heel ander verhaal. In een eerder artificiële logica gaat het plots over ‘een abonnementstaks op het medium effectenrekening met een louter budgettaire doelstelling’. En het brave (politiek gedomineerde) Hof buigt en knikt, want “in dit geval wordt echter zowel in de parlementaire voorbereiding als in de memorie van de ministerraad uitdrukkelijk ontkend dat nog een andere doelstelling wordt nagestreefd. Het Hof beperkt zijn toetsing tot de budgettaire doelstelling die de wetgever in deze context uitdrukkelijk aanvoert.” En dus zijn alle aangevoerde argumenten – die bij de eerste versie nog geleid hebben tot de vernietiging van dit onding – plots irrelevant.

Et voilà, de effectentaks blijft bestaan, mits een minimale aanpassing van een paar elementen die zelfs voor een bananenrepubliek te gortig waren. Hoelang vooraleer Dhr. Magnette zijn eis om deze taks te verhogen weer op tafel legt?  Het Hof weigert dus de woorden van de premier en zijn regering – gesproken in Senaat of Parlement – in overweging te nemen en beperkt zich tot de draak die een spindokter gewrocht heeft. De regering heeft geld nodig en alle middelen zijn toegestaan. En de stilzwijgende bevolking vergeet snel, toch?

Maar ook al zijn de verkiezingen nog veraf en maak ik me geen illusies over een afrekening daar, geld stemt onmiddellijk. Kapitaal zal opnieuw wegstromen uit België, ondernemers zullen elders initiatief ontplooien en buitenlanders zullen dit land nog wat lager op hun lijstje zetten. Niet omdat deze domme taks blijft bestaan, maar omdat onze overheid voor de zoveelste keer een onbetrouwbare partner is gebleken. Een gezonde economie floreert in een stabiel, voorspelbaar en betrouwbaar kader met een transparant rechtsapparaat en een participerende bevolking. Wat wij hebben is…

"Een gezonde economie floreert in een stabiel, voorspelbaar en betrouwbaar kader met een transparant rechtsapparaat en een participerende bevolking."

-

Ik zou nog een uurtje kunnen doorgaan met fulmineren: over het rapport van de NBB dat stelt dat je vanaf 1 miljoen euro geen andere keuze hebt dan beleggen, terwijl daaronder keuzes legio zijn. Over het gelijkheidsbeginsel. Helaas/Gelukkig is mijn maandelijkse brief beperkt in ruimte. Wij gaan ons verweren, in debat gaan en de stem van de belegger laten luiden. Immer in de hoop dat het beter kan. Want minister Van Peteghem zei ook dat hij deze en andere taksen wil laten uitdoven, in ruil voor iets dat wel transparant en eerlijk is. Misschien iets om aan de Sint te vragen – die is meer betrouwbaar met beloofde leveringen.