Dividend beleggen met ETF’s

Inleiding

Voor veel beleggers is het ontvangen van dividenden een belangrijk gegeven. Sommige richten hun portefeuille zelfs in om zoveel mogelijk dividend te ontvangen. Deze portefeuilles worden ook weleens “High Yield Portfolio’s” genoemd. Persoonlijk vind ik dat je naar je eigen situatie moet kijken. Heb je extra inkomen nodig? Dan kan je voor deze strategie opteren. Maar indien je best zonder kan dan is het goedkoper om je dividenden automatisch te laten herbeleggen door te kiezen voor een kapitaliserende ETF.

Maar bon, in dit artikel ga ik toch eens kijken hoe je een degelijke globaal gespreide portefeuille kan samenstellen die jou een leuk dividend genereert!

ETF’s of aandelen?

Als je wilt dividendbeleggen raad ik je aan om goed na te denken over hoe je wilt beleggen. Persoonlijk zou ik altijd opteren voor dit te doen met ETF’s maar aandelen zijn fiscaal aantrekkelijker. Je kan namelijk een deel van de betaalde roerende voorheffing op dividenden van aandelen recupereren met de belastingaangifte.

Dividenden uitgekeerd in 2020 zullen per belastingbetaler tot 812 EUR van enige voorheffing worden vrijgesteld (t.o.v. 800 EUR in 2019). U kunt de afgetrokken roerende voorheffing echter via uw belastingaangifte in 2021 terugvorderen. Indien op uw dividenden 30% voorheffing wordt afgehouden, zult u maximum 243,60 EUR kunnen recupereren.

Bron: Test Aankoop

ETF beleggers worden dus een beetje benadeeld.. maar soit, we hebben dan weer andere voordelen 

Een portefeuille samenstellen

Oké nu komt het leuke gedeelte, we gaan beleggen. Waarin gaan we beleggen? Wat gaat het doel zijn? Hoeveel % dividendrendement willen we?

Laat ons zeggen dat ik een portefeuille ga maken voor een jonge belegger. Deze belegger heeft al een beetje geld kunnen sparen maar heeft nog een hele weg te gaan. Ik ga dus kiezen voor een agressieve asset allocatie van 90% aandelen en 10% obligaties. Daarnaast is het doel percentage aan dividend dat we willen ontvangen tussen de 3 en 4%

Voor het aandelengedeelte kies ik:

Naam Ticker Beurs Kosten Dividendrendement
SPDR® S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (EUR) ZPRG XETRA 0,45% 3,51%

Zoals je ziet is dit een ETF die een index volgt die belegd in een globale lijst van dividend aristocraten.

Wat zijn dividend aristocraten?

A DIVIDEND ARISTOCRAT IS COMMONLY REFERRED TO AS A COMPANY THAT IS A MEMBER OF THE S&P 500 INDEX AND HAS CONTINUOUSLY INCREASED THEIR DIVIDEND FOR AT LEAST 25 YEARS.

bron: Dividend beleggen: US Dividend Aristocrats

Het enige verschil is dat deze ETF dividend aristocraten over de hele wereld zoekt en zich niet enkel beperkt tot de S&P500.

Alright dat is al 90% van de portefeuille klaar!

Nu nog het obligatiegedeelte:

Naam Ticker Beurs Kosten Dividendrendement
Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1D – EUR Hedged XGVD XETRA 0,25% 0,87%

Voor het obligatiegedeelte kies ik dan voor een globaal gespreide ETF die belegd in overheidsobligaties. Met de huidige lage rentestanden brengt dat natuurlijk niet zoveel op. Je kan je natuurlijk afvragen waarom ik niet kies voor high yield corporate bonds of iets dergelijks… Reden daarvoor is omdat deze high yield bonds vaak even volatiel zijn als aandelen en ze dus niet de rol spelen van obligaties in de portefeuille. En dus als ik meer volatiliteit zou willen dan kan ik beter gewoon meer beleggen in aandelen.

Et voila, de portefeuille is klaar! Laat ons even kijken naar de kosten en rendementen..

Naam Lopende kosten
SPDR® S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (EUR) 0,45%
Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1D – EUR Hedged 0,25%
Over de hele portefeuille bekeken betalen we dus: 0,43% TER
Naam Dividendrendement
SPDR® S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (EUR) 3,51%
Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1D – EUR Hedged 0,87%
Over de hele portefeuille bekeken ontvangen we dus: 3,25% dividend

3,25%, hmm niet slecht. Dit is natuurlijk bruto! Netto houdt je zo’n 2,27% over… Maar dat is zonder de eventuele koerstijgingen meegerekend. Natuurlijk kan je 2,27% niet echt een vet dividend noemen maar het is wel leuk meegenomen én het kan een motivatie zijn om te blijven sparen en beleggen om zo stilletjes aan je dividend te zien groeien!

Slot

In principe is dividend beleggen niet de beste manier van beleggen (vind ik persoonlijk). Gebruik maken van een kapitaliserende ETF en dan als je het nodig hebt een klein stukje verkopen is veel efficiënter als gebruik maken van een uitkerende dividend ETF. Natuurlijk is dit mijn persoonlijke mening en kan voor iedereen de situatie anders zijn!

Ben jij een dividend belegger? Waarom wel, niet? Laat je horen in de comments of op social media!

De Belgische Belegger

https://www.debelgischebelegger.be/dividend-beleggen-met-etfs/