Beste belegger, “Vorsicht!”

"For there is always light, if only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be it."

- The hill we climb. Amanda Gorman

Van het werkwoord ‘voorzien’, zodat je kan anticiperen. Op kansen, op gevaren, op misschien en ‘wat als’. Ken je het verkeersbord ‘vallend gesteente’ als je in de bergen rijdt? Dat wil niet zeggen dat je altijd een rotsblok op je hoofd zal krijgen, maar wel dat je er rekening mee moet houden dat dat kan gebeuren. Dus pas je je rijstijl aan. Op voorhand kijk je je banden en remmen na, je zorgt voor wat noodvoorraad in je rugzak en je houdt je aandacht erbij. Het is niet belangrijk dat je als eerste de top bereikt (of zelfs de afdaling wint), maar dat je veilig voorbij deze berg geraakt zodat je ook de volgende bergen kan beklimmen. Als je in de afgrond rijdt, of niet kan remmen en uitwijken wanneer er dan toch een rotsblok valt, is de schade onherstelbaar. Is de analogie al duidelijk?

Wel, ik zie een paar van die borden op de beurs. Het ene record na het andere sneuvelt. Wil dat noodzakelijkerwijs betekenen dat de afdaling begint? Nee, het kan nog hoger want het sentiment is positief: er is een nieuwe president in de VS, er zijn vaccins, er is een relanceplan. Daar willen we mee van profiteren, maar toch: ‘what goes up …’.

Een tweede element is de toestroom van nieuwe beleggers op de beurs. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, toch? Eindelijk snapt de Belg dat spaargeld geactiveerd moet worden om te renderen. Maar bezitten deze nieuwe bergbeklimmers de nodige kennis om de Rocky Mountains over te steken? De financiële opvoeding kan een pak beter en we betwijfelen dat iedereen goed voorbereid is: een recept voor ongelukken. Nog een beurs-cliché: als echt iedereen wil kopen is het tijd om te verkopen. Die massa nieuw geld druppelt niet voorzichtig binnen, maar surft mee op golven, op hypes, zonder inzicht waardoor sommige luchtbellen een gevaarlijke spanning opbouwen – en soms zelfs het verkeerde aandeel vertienvoudigen omdat de naam klinkt als een ander bedrijf dat op TV vermeld werd. Dat is geen geld dat duurzaam op de beurs blijft, en bij een onvermijdelijke correctie verdwijnt het als sneeuw voor de zon – en om in de bergen te blijven: veroorzaakt daarbij een lawine.

"Positioneer jouw portfolio om nog mee te stijgen zolang het kan, maar zorg voor een uitweg en een back up"

- Ben Granjé

Een technische analist zal misschien zeggen: zolang het stijgt moet je meegaan. De fundamentele belegger ziet mogelijk geen onderliggende logica voor de hoge koersen en neemt winst. Wat is wijsheid? Laat ons eens kijken naar de flows in de markt: wat leren de grote geldstromen ons? Een onderzoek van E-trade (Amerikaans beursplatform) bij portfolio’s groter dan 1 miljoen USD toont dat 90% van hen zich schrap zet voor een correctie.

Dat wil niet zeggen dat ze uit de beurs stappen en helemaal in cash gaan, want de verwachting is dat de stierenmarkt die elke horde tot nog toe heeft genomen ook in Q1 nog sterk zal voort klimmen. Maar ze checken hun remmen, olie en banden, wat in deze context wil zeggen, dat ze hun allocatie wat meer spreiden naar ondergewaardeerde sectoren. We zien flows naar value, small-cap, cyclische sectoren (cfr. coronasteunmaatregelen) en fallen angels (zoals energie en finance, die zwaar te lijden hadden onder de pandemie). Tech wordt niet helemaal afgeschreven, want het ‘nieuwe normaal’ zal nog lange tijd in hun voordeel werken, hoewel wat minder spectaculair. De ‘home-bias’ in de VS zwakt wat af (ook al door de lage dollar) ten voordele van China en in mindere mate de rest van de wereld. Deze grotere portefeuilles lijken tenslotte minder geïnteresseerd in de snelle winst van bijvoorbeeld bitcoin of SPAC’s. Als dat goed uitdraait lezen we daarover in de krant, maar als je zonder voorkennis al je geld op de roulettetafel gooit horen we misschien nooit meer van jou.

In conclusie, positioneer jouw portfolio dus om nog mee te stijgen zolang het kan, maar zorg voor een uitweg en een back up. Neem alvast een beetje winst en hou wat cash in reserve. Vermijdt emotionele beslissingen en verkoop niet alles bij de minste dip. Hou je strategisch doel voor ogen maar handel tactisch: vele kleine beslissingen zorgen voor minder risico dan één grote sprong. 

"Veel succes bij jullie beklimmingen, vrienden. Ik zie jullie graag terug op de toppen én in de valleien"

- Ben Granjé

De weg naar de top is zelden een rechte baan, dus even uitwijken of zelfs afdalen is geen probleem als je het doel maar voor ogen houdt. En dat doel is niet vandaag of morgen, maar 5 jaar, 15 jaar of zelfs 55 jaar. Handel niet uit angst voor de donkere afgrond want er is altijd licht, en voor beleggers is een gezonde portefeuille met een lange termijnstrategie als een vuurtoren. Om het met de woorden van een jonge dichteres te zeggen: “Als we maar dapper genoeg zijn om het te zien. Als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn.”

Veel succes dus bij jullie beklimmingen, vrienden. Ik zie jullie graag terug op de toppen én in de valleien.