VFB tekent present op de jaarvergadering van WDP

Jo Onraet ging als VFB-lid, en aandeelhouder sinds 2019, naar de jaarvergadering van WDP. “Dankzij onze vragen kwamen we nog bijkomend te weten dat minstens 50% van de groei wordt gevonden bij bestaande klanten.”

 

Aandeelhouders kennen de maanden april en mei ook wel als dé periode waarin het merendeel van de bedrijven hun jaarresultaten bekend maken en eventueel een dividend uitkeren. Diezelfde bedrijven organiseren dan ook een algemene vergadering om de aandeelhouders te informeren over het afgelopen boekjaar en over de toekomstplannen van het bedrijf. Iedereen die eigenaar is van één of meer aandelen heeft het recht om deze algemene vergadering bij te wonen en mee te beslissen.

VFB wil dit jaar kleine aandeelhouders aanmoedigen een algemene vergadering van enkele Belgische beursgenoteerde bedrijven bij te wonen. Het is met een beperkt aantal aandelen uiteraard moeilijk te wegen op het beslissingsproces, maar dit is wel een mooie gelegenheid om rechtstreeks aan het topmanagement (constructieve) vragen te stellen en beter geïnformeerd te worden over enkele parels van het (Belgische) bedrijfsleven.

"VFB wil dit jaar kleine aandeelhouders aanmoedigen een algemene vergadering van enkele Belgische beursgenoteerde bedrijven bij te wonen."

-

Na een voorbereidend webinar met Tim Nijsmans en Peter De Neve konden de VFB-leden zich registeren op één of meerdere “bedrijfsbezoeken”. Enkele dagen voorafgaand aan de algemene vergadering volgt dan een korte meeting om de bedrijfsresultaten toe te lichten en even te brainstormen over mogelijke vragen die kunnen gesteld worden.

Ik besliste als snel om de eerste vergadering in het lijstje bij te wonen: Warehouses De Pauw, veelal afgekort als WDP. Toen ik in 2019 lid werd van VFB woonde ik de “Dag van de Tips” bij in het ICC in Gent. Eén van de sprekers op dit evenement was Joost Uwents, nog steeds in functie als CEO. Hij overtuigde mij toen een eerste positie in de portefeuille te nemen.

Aangezien WDP niet samenwerkt met Lumi moest er rechtstreeks bij de broker ingeschreven worden. Gelukkig kan dit bij Bolero erg gebruiksvriendelijk en gratis. Zoals gezegd is 1 aandeel eigenlijk voldoende om deel te nemen; ik deed dus geen moeite om mijn positie bij Saxobank te registeren, aangezien die broker extra geld vraagt om in te schrijven.

De algemene vergadering van WDP ging door op woensdag 24 april op de hoofdzetel in het landelijke Wolvertem. Bij de registratie kregen we een goodiebag met daarin een handdoek, een notitieboekje met balpen, een energiedrankje en uiteraard een jaarrekening. Hierna was het tijd voor koffie, frisdrank en enkele zoete versnaperingen. Ideaal om als VFB-lid elkaar wat op te zoeken en een VFB-speldje op te prikken om ons herkenbaar te maken in de zaal.

In totaal kwamen er een 50-tal aandeelhouders opdagen en stipt om 10u00 startte de algemene vergadering, waarbij Rik Vandenberghe, de voorzitter van de Raad van Bestuur, ons welkom heette. Hij benadrukte onmiddellijk het belang van teamwork, maar wou vooreerst toch even Tony De Pauw in de bloemetjes zetten. Begrijpelijk, want Tony engageerde zich bijna 50 jaar voor WDP en was ook betrokken bij de beursgang bijna 25 jaar geleden. Op 1 juli zal hij stoppen als co-CEO, maar daarna blijft hij nog actief als adviseur, vooral voor de projecten in Duitsland en Frankrijk.

Hierna nam Joost Uwents het woord. Opvallend, hij startte met de VFB-leden te bedanken voor hun aanwezigheid en interesse in WDP. Begeesterend vertelde hij nadien over de prestaties van het voorbije jaar en de groeiplannen. Ook in 2023 blonk WDP uit in logistiek vastgoed. De doelstelling van 1,5 euro EPRA-winst per aandeel tegen 2025 werd al bijna gerealiseerd en de toekomst oogt veelbelovend.

"Uwents startte met de VFB-leden te bedanken voor hun aanwezigheid en interesse in WDP. "

-

Het nieuwe groeiplan heet #BLEND; dit moet tegen 2027 resulteren in

  • Build: Robuuste, structurele groei via diverse activiteiten
  • Load: Nieuwe projecten, vooral in Duitsland en Frankrijk
  • Extract: Uitbreiden van bestaande projecten
  • Neutralize: Duurzaamheid
  • Disciplined: Strikt financieel beleid

Er werden diverse, concrete voorbeelden gegeven, zoals:

- WDP wil niet alleen een belangrijke speler in opslag en distributie zijn. Hun “moat” is een totaalbeleving voor de klant, waarbij er terzelfdertijd ook aandacht is voor de installatie van laadpalen en zonnepanelen. Tegen 2030 zullen e-trucks het merendeel van het transport voor hun rekening nemen, dus het is van belang daar logistiek nu al rekening mee te houden.

- Voorheen stonden de huurprijzen steeds onder druk, maar sinds een tweetal jaar kan de inflatie structureel doorgerekend worden aan de klant wegens de schaarste op de markt. Hierdoor zou automatisch 10% groei mogelijk moeten zijn.

- In de “Vlaamse Ruit” (Brussel – Gent – Antwerpen – Leuven) ligt ter hoogte van Willebroek een stuk grond van 50.000 m² met negatieve waarde wegens bodemvervuiling. In samenwerking met OVAM en DEME zal WDP deze commercieel interessante locatie exploiteren.

- In Frankrijk heeft WDP in de regio rond Reims via sales-and-lease-back een site verworven welke nu reeds wordt gebruikt door onder meer een food retailer. Daarnaast heeft deze site nog verdere uitbreidingsmogelijkheden waarvoor bijkomende financiering vereist is.

Na de uitgebreide uiteenzetting van Joost Uwents was er nog de gelegenheid om bijkomende vragen te stellen. Hèt moment voor enkele VFB-leden om zich op positieve wijze te profileren! Dankzij die vragen kwamen we nog bijkomend te weten dat minstens 50% van de groei wordt gevonden bij bestaande klanten. Bij een faling ( een voorbeeld van een mogelijke “zwarte zwaan”) wordt er gerekend op 6 tot 9 maanden onvoorziene leegstand; niet onbelangrijk voor de impact op de bezettingsgraad.

Ook de moat werd verder toegelicht. Het woordgebruik blijkt in deze belangrijk. Veelal wordt er in de sector over huurder of zelfs bezetter van een pand gesproken; bij WDP prefereert men hen als klant te benaderen.

Hierna volgde het saaiere (maar obligate) deel van de algemene vergadering. Eén voor één werden de agendapunten toegelicht en gestemd. De jaarrekening werd aanvaard, evenals de benoeming van Patrick O als bestuurder vanwege zijn kennis over energie en duurzaamheid. De voorzitter eindigde uiteindelijk zoals hij begon, door het belang van teamwork te benadrukken.

Hierna werden we uitgenodigd voor de receptie, met champagne, frisdrank, koffie en… belegde broodjes (want het was ondertussen middag). Dé gelegenheid om nog even persoonlijk met enkele VFB-leden, aandeelhouders en bestuursleden van gedachten te wisselen.
Tot volgend jaar?

 

Volg samen met VFB de algemene vergaderingen, klik hier